Korizmeni susret hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Krašiću

Korizmeni susret hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Krašiću

Euharistijsko slavlje predslavio je umirovljeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Juraj Jezerinac, a propovijedao je don Marin Drago Kozić, policijski kapelan.

Autor
Laudato / IKA
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
25.03.2023 13:54

U župi Presvetoga Trojstva u Krašiću u petak 24. ožujka održan je korizmeni susret hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Nakon pobožnosti križnog puta s bl. Alojzijem Stepincem, koji je predmolio vlč. Božo Šutalo, stalni đakon Zagrebačke nadbiskupije i hrvatski branitelj, euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predslavio je umirovljeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Juraj Jezerinac. Propovijedao je don Marin Drago Kozić, policijski kapelan, a suslavili su don Branko Čagelj, vojni kapelan u vojarni u Petrinji, mjesni župnik, vlč. Ivan Vučak te trajni đakon Božo Šutalo.

Na početku Mise biskup Jezerinac pozdravio je sve okupljene te se prisjetio kako je kao vojni biskup gradio zajedništvo.

U svojoj je propovijedi don Marin istaknuo tri etape Isusova djelovanja koje je usporedio s djelovanjem hrvatskih branitelja. Najprije, kad je počelo Isusovo javno djelovanje, kazao je kako je "okupljao jednostavne, malene ljude”, dok su s druge strane bili farizeji kojima se to činilo bezvrijedno.

''Maleni, jednostavni, odbjegli, odbačeni od ljudskog društva – takvi su stali u obrani naše domovine'', naglasio je propovjednik, ističući da budu ponosni što su bili to malo, raspršeno stado.

Isus je, dodao je, u prvoj etapi djelovanja okupljao "narod koji je imao srce''.

''Samo u srce mogla je devedesete godine stati ona velika ljubav i biti uz čovjeka, uz naš narod'', rekao je don Marin.

Druga etapa Isusova života, nastavio je, bila je "liječiti ono što je bolesno, vraćati u život ono što je mrtvo''. Dok je Domovinski rat "želio uništiti dušu hrvatskog čovjeka'', najviše je pak boli nastalo poslije rata, ustvrdio je propovjednik, pozivajući hrvatske branitelje da budu oni koji će liječiti, te da govore o ljubavi brata čovjeka koja je spašavala.

''Braćo branitelji, čuvajte jedinstvo. Nemojte se zatvarati u svoje klupske male zajednice. Širite svoje dostojanstvo. Nemojte govoriti o ratu. Govorite o Božjemu dostojanstvu, koliko je Bog preko vas spasio i spasit će naš narod hrvatski, samo preko vas'', poručio je don Marin. 

Na koncu, treća etapa Isusova djelovanja bio je "govor o istini", kazao je. 

''Isus je ubijen samo zato što je govorio istinu'', istaknuo je don Marin, dodavši kako su se u tom trenutku odjednom pojavili farizeji, "jer ih boli istina i počinju se pravdati s našim Gospodinom". 

Propovjednik je potom upitao gdje su bili moćnici svijeta kada su se okupljali hrvatski branitelji.

Nije raspeće ostalo samo na Golgoti, napomenuo je don Marin. Križ je ostao simbol patnje, ali postao je nešto veće: uskrsnuće.

''Istina dovodi do uskrsnuća'', naglasio je.

Farizeji koji su se borili protiv istine pokleknuli su, nestali su, "ali ostala je živa s zajednica onih naroda koje je Isus okupljao''.

''Nemojmo se bojati za naš narod. Raspršeni smo bili, ali vi ćete nas sjediniti'', poručio je propovjednik.

Nakon Mise, a prije misnog blagoslova, branitelji su izmolili molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca te nakon Mise posjetili i obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca.

Dogovoreno je da će to postati tradicija te da će svake godine u petak pred Petu korizmenu nedjelju biti križni put i Misa za sve hrvatske branitelje u Krašiću.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: