Kristov mir kao tema duhovne obnove na Trebinji

Kristov mir kao tema duhovne obnove na Trebinji

''Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem.''

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Filip Panza
Objavljeno:
 
21.04.2024 13:35

 

Uoči Nedjelje Dobroga Pastira održana je duhovna obnova pod sloganom: ''Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem!'' u crkvi Uznesenja BDM na Trebinji.

Duhovnu obnovu predvodili su don Ivan Bijakšić, župnik župe Ravno i upravitelj župe Trebinja, don Marin Krešić, župnik Župe Svih svetih, Aladinići, a glazbeno je animirao br. Filip Panza, OFS. Tema duhovne obnove bile su riječi iz Evanđelja koje su posebno izabrane za ovu prigodu: ''Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem.'' (Iv 14,27).

U jednomu od najstrašnijih trenutaka svojega života Isus ohrabruje svoje prijatelje da se ne uznemiruju i da se ne straše. Bog zna kako se lako prestrašimo i zabrinemo. U tim trenutcima Bog hoda zajedno s nama, ruku pod ruku, s velikom brižnošću, želeći da budemo sigurni. Iako se osjećamo prestrašeno ili nesigurno, sigurni smo jer pripadamo Bogu.

Prvoga dana duhovne obnove euharistijsko slavlje i klanjanje predvodio je don Marin Krešić. Tijekom klanjanja molilo se za obraćenje srca, posvećenje ljudskih očiju kako bismo uvijek gledali u drugima ono dobro, posvećenje jezika da preko njega uvijek molimo, posvećenja srca da bude utvrda i utjeha drugima te za nova duhovna zvanja.

Drugog dana duhovne obnove euhaistijsko slavlje i klanjanje predvodio je don Ivan Bijakšić koji je poseban naglasak stavio na Kristov mir tijekom slavljenja svete Mise te ostalim molitvenim susretima.

''Tijekom euharistijskog slavlja mi nekoliko puta spominjemo Kristov mir, bilo da ga svećenici upućuju s oltara, bilo da ga pružamo jedni drugima. I na kraju Mise obratimo se vjernicima s ‘Idite u miru!’. Zato je bogoslužje oaza Kristova mira. Umjesto da tražimo mir izvan Boga i da to skupo plaćamo, dođimo tamo gdje Krist donosi svoj mir. A On ga prvenstveno donosi svojom prisutnosti po Riječi, po sakramentima Pomirenja i u Euharistiji'', kazao je don Ivan.

Gdje mi je u životu, u ovom konkretnom trenutku, potreban Isusov mir? Možda u međuljudskim odnosima, na poslu, obitelji ili samo u mom srcu, mir sa samim sobom. Mogu li iskreno razgovarati s Isusom o mojoj potrebi za mirom moleći ga da me dotakne Njegov mir tamo gdje mi je, u ovim trenutcima, najpotrebniji?

Oba dana, uz svetu Misu i klanjanje, slavljenje je predvodio Filip Panza sa završnom molitvom i zahvalom za sva učinjena Božja djela I blagoslove koje su vjernici zaprimili tijekom duhovne obnove.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: