Krunoslav Novak izabran za novog tajnika Hrvatske biskupske konferencije

Krunoslav Novak izabran za novog tajnika Hrvatske biskupske konferencije

U radnom dijelu zasjedanja najprije se pristupilo izboru novog generalnog tajnika HBK-a, jer je dosadašnji generalni tajnik, mons. Petar Palić, preuzeo nove službe.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
screenshoot
Objavljeno:
 
15.09.2020 20:33

 

Članovi Hrvatske biskupske konferencije održali su izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK-a, zadarskog nadbiskupa, mons. Želimira Puljića 15. rujna 2020., u Duhovnom centru 'Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa', u Splitu.

Pozdravljajući nazočne na početku zasjedanja, nadbiskup Puljić posebno je pozdravio i uputio čestitke biskupima koji su u međuvremenu dobili nova imenovanja: mons. Dražen Kutleša za nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije; mons. Petar Palić za mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske i Hvarske biskupije, te mons. Milan Stipić za križevačkog biskupa.

U radnom dijelu zasjedanja najprije se pristupilo izboru novog generalnog tajnika HBK-a, jer je dosadašnji generalni tajnik, mons. Petar Palić, imenovan za mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske i Hvarske biskupije. Za novog generalnog tajnika HBK-a izabran je svećenik Varaždinske biskupije, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju istoga Sveučilišta, dr. Krunoslav Novak.

Na zasjedanju je prihvaćen prijedlog splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, te je dano odobrenje Hrvatske biskupske konferencije da se za novu crkvu u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu može zatražiti titula 'Basilica minor'. Biskupi su se susreli i s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, koji će zarediti mons. Antu Jozića, imenovanog nuncija u Bjelorusiji.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno