Listopadska 'Kana': 'Mnoštvo je glasova u ovom izazovnom trenutku – koji je pravi?'

Listopadska 'Kana': 'Mnoštvo je glasova u ovom izazovnom trenutku – koji je pravi?'

Novi listopadski broj kršćanske obiteljske revije već je u 'Uvodniku' glavna urednica Maja Petranović obilježila nizom pitanja koja upućuje na teme kojima se 'Kana' ovoga mjeseca bavi.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Kršćanska sadašnjost
Objavljeno:
 
13.10.2021 14:47

 

Razne aktualnosti poput popisa stanovništva, ali i raznih situacija koje svjedoče o sve dubljim podijeljenostima u društvenoj i vjerničkoj svakidašnjici, potiču nas na mnoga pitanja o kojima možemo razmišljati čitajući 'Kanu'. Novi listopadski broj kršćanske obiteljske revije već je u 'Uvodniku' glavna urednica Maja Petranović obilježila nizom pitanja koja upućuje na teme kojima se 'Kana' ovoga mjeseca bavi.

– Je li vjerski identitet i vjerska pripadnost jedno te isto? Može li se netko smatrati pripadnikom određene vjeroispovijesti a da osobno nije vjernik? Što to uopće znači biti vjernik, kršćanin, katolik, i kakvo je njegovo poslanje danas? Što Isus očekuje od nas u ovom konkretnom vremenu? Mnoštvo je glasova u ovom izazovnom trenutku – koji je pravi, a koji devijantni? Pitam se, trebamo li kao kršćani podizati šake, ustrajati u nadglasavanju, jesmo li ispravniji vjernici što smo glasniji? – ističe urednica 'Kane', upućujući i čitatelje na preispitivanje značenja svojega kršćanskog poslanja u svijetu, na čišćenje od natruha predrasuda i suvišnih etiketa vraćanjem na evanđeoski izvor.

U 'Pitanju sadašnjega trenutka' Josip Grbac ovoga se puta bavi temom popisa stanovništva, s naglaskom na šutljivu manjinu (siromašni, umirovljenici, nezaposleni, beskućnici…) koja bi ovim popisom trebala pokazati svoje razmjere. Stjepan Baloban u svojoj se kolumni, također na prvim stranicama 'Kane', bavi temom pandemije pod naslovom: 'Zarazna bolest koja dijeli i razdvaja?' Među aktualnim temama tu su i dvije političke: Tonči Tadić piše pod naslovom 'Oporba na putu u ništa', analizirajući čime se danas oporbene strane u Hrvatskoj bave, a Stanko Uršić propituje temu uvođenja eura kroz zanimljivu prizmu situacije u Danskoj koja nije htjela euro.

Među temama uže kršćanskoga nadahnuća i duhovnosti, već se na prvim stranicama ističe 'Samo pet stvari' Ante Jerkovića koji je pisao o krunici. Ivan Šarčević u svojoj rubrici 'Isusovi sretni ljudi', pod naslovom 'Blaženstvo utjehe', piše o Isusovu odnosu prema patnicima, ljudskim mukama i ranama. Đurica Pardon u 'Putovima cjelovite ekologije' dotiče se sv. Franje, čiji smo spomendan obilježili 4. listopada. Upravo smo sa sv. Franjom, piše vlč. Pardon, pozvani obnavljati okoliš svih Božjih stvorova. Fra Darko Tepert osvrnuo se pak na jednu od Papinih općih audijencija vezanih uz Pavlovu Poslanicu Galaćanima, naslovljenu: 'Propedeutska vrijednost Zakona'. Nove meditacije Josipa Sanka Rabara intrigiraju već samim naslovom: 'Bog je i Majka'.

'Kana' u svakom broju prostor daje i temama vezanima uz starost i starije. Ovoga puta tu su dva članka, redovita kolumna Slavice Dodig: 'Zlatno doba' i članak neuropsihijatrice Tereze Salajpal: 'Kušnje starosti'. 'Putopis' Antonije Putić čitatelje vodi u daleki Peking, a članak Tomislava Matića u prošlost daleke Etiopije.

Listopadski broj 'Kane' obogaćuju i dva intervjua. Glavna urednica 'Kane', Maja Petranović, razgovarala je s Antoniom Hrvatin Roth, urednicom Religijskog programa na HRT-u i dugogodišnjom suradnicom 'Kane' o njezinu poslu i dosadašnjem medijskom iskustvu, odnosu Crkve i religije, vjerskim temama u TV programu i nizu drugih zanimljivih tema. Drugi intervju vodio je Trpimir Alajbeg s don Dankom Litrićem, koji se može podičiti četirima desetljećima misionarskog djelovanja u Ruandi.

Listopadska 'Kana' donosi i niz drugih zanimljivih tema i rubrika, od 'Filma', 'Umjetnosti', 'Zdravlja' do 'Obiteljskog savjetnika', 'Ženske strane medalje', rubrike 'Brojni, ali svi naši – za svakog člana obitelji ponešto'.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno