''Ljeto u župi'' sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu okuplja više od stotinu djece

''Ljeto u župi'' sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu okuplja više od stotinu djece

Više od stotinu djece iz svih župa grada Varaždina i ove se godine od 26. do 30. kolovoza okuplja na Ljetu u župi kod crkve Dobroga Pastira, a na području župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Varaždinska biskupija
Objavljeno:
 
29.08.2024 10:58

 

Dugogodišnja je tradicija župe takvog okupljanja djece i mladih na igru, zajedništvo, druženje, katehezu, ples i pjesmu, a održava se u popodnevnim satima, kada se gotovo svi sudionici pridruže i euharistijskom slavlju.

Kako je rekao župnik Ivica Cujzek, sve je to zbog dječjega veselja, radosti, zajedništva, igre, a blizu Isusa. ''Ja samo puštam, neka ljudi koji dolaze i koji ovih dana navraćaju do Dobroga Pastira samo pogledaju lica djece koja se druže i koji su stvarno u blizini Isusa Krista – što znači biti iskreno zajedno'', poručio je vlč. Cujzek.

Da bi ljeto u župi bilo moguće organizirati, veliku važnost i ulogu imaju animatori. Od njih desetak u župi sv. Fabijana i Sebastijana, Helena Gal je posvjedočila koliko su njoj značile ove igre u župi još kad je ona bila mala, što ju i potiče da danas bude animatorica. ''Nije bilo vrtića, nije bilo škole, bilo je odlično doći ovamo i upoznati drugu djecu iz župe, upoznati se s nekima s kojima ću ići u osnovnu školu. Meni je to osobno puno značilo, pa želim tu radost i to iskustvo prenijeti djeci, a želimo i svi mi animatori da se djeca osjećaju u župi kao doma, da počnu češće dolaziti na Misu, da prepoznaju djecu iz svoje župe, da svi postanu prijatelji i češće dolaze ovamo'', poručila je Gal.

Eva Haramina drugi put sudjeluje na Ljetu u župi, kako je rekla, jer tu ima mnogo prijatelja, voli se družiti, a najzabavniji je posljednji dan ''kad se gađamo balonima i igramo igre s vodom''.

Treći put na Ljetu u župi je Jakov Čikan. ''Tu sam jer je jako zabavno, zanimljivo, svake godine su drugačije igre i prije početka školske godine se tako družim s prijateljima iz razreda. Najzabavnija igra mi je mačke i miša – kad imamo repiće pa ih trebamo uzimati drugima. Preporučio bih i svima drugima da dođu – mogli bi se družiti prije nego što počne škola i zabavljati se s drugima'', poručio je Čikan, dok Adam Martinez na Ljetu u župi sudjeluje prvi put, a došao je, kaže, na preporuku prijatelja. ''Prijatelji su krenuli i govorili da je zabavno, pa sam i ja došao da vidim i stvarno je jako zabavno i preporučujem drugima da dođu'', rekao je Martinez.

O ljepoti, važnosti i koristi Ljeta u župi svjedoče i roditelji djece sudionika. Jedan od njih je i Josip Markić, a njegovo četvero djece sudjeluje u ovom programu. Kad dođu kući, svjedoči Markić, puni su dojmova. ''Jedni drugima uskaču u riječ, ne mogu doći do riječi prepričavajući sve što se dogodilo, koje igre su igrali, koje su svetce upoznali i jedva čekaju svaki sljedeći put da idu, čak i neke druge aktivnosti koje bi trebali obaviti stave u drugi plan, pa radije dođu ovamo zabavljati se i družiti s prijateljima'', rekao je Markić.

Preporučio je svim roditeljima da potaknu svoju djecu da se pridruže Ljetu u župi, da ''upoznaju neku novu djecu koja su u istoj župi, a vjerojatno su blizu i tko zna kako su svi pozatvarani po kućama, ne vide se toliko, da ovdje upoznaju nove prijatelje, a i naravno, da nauče nešto i da vide da u crkvi može biti nešto zanimljivo i zabavno, da nije sve dosadno''.

Župa i dalje poziva djecu i mlade koji to žele da im se pridruže.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: