Marijini obroci pokreću apel za podršku u borbi protiv globalne krize gladi

Marijini obroci pokreću apel za podršku u borbi protiv globalne krize gladi

Međunarodna dobrotvorna organizacija za školsku prehranu izravno se bori protiv gladi u svijetu.

Autor
Marijini obroci/Laudato/G.O.
Fotograf
Marijini obroci
Objavljeno:
 
16.08.2022 11:38

 

Marijini obroci jednostavna su ideja koja funkcionira. Dobrotvorna organizacija osigurava gladnoj djeci jedan dnevni obrok u mjestu za obrazovanje u područjima gdje glad i siromaštvo često stoje na putu školovanja. Prosječna globalna cijena prehrane djeteta Marijinim obrocima tijekom cijele školske godine iznosi samo 132 kn.

Marijini obroci potiču ljude da podrže njihov novopokrenuti apel kojemu je cilj prikupiti sredstva za najranjiviju djecu koja pate od razornih posljedica globalne krize hrane. Dobrotvorna organizacija Marijini obroci odlučna je da udvostruči svoj trud kako bi dospjela do 'zaboravljene' djece koja su bila u teškoj situaciji i prije pandemije, ali koja se sada suočavaju s nedostatkom hrane i u nekim slučajevima mogućim gladovanjem. Marijini obroci već pružaju dnevno obrok u školi za više od 2 200 000 djece u 20 država. Ovo jednostavno rješenje ne ublažava samo njihovu glad, nego im daje mogućnost da se usredotoče i koncentriraju na učenje te završe svoje školovanje. U zamjenu, nudi im nadu u znatno svjetliju budućnost i priliku da doprinesu svojim vlastitim zajednicama.

Međutim, tijekom posljednje tri godine, sukobi, COVID-19 pandemija i klimatske promjene doveli su do toga da je glad u svijetu u nezapamćenim razmjerima. Situacija je dodatno pogoršana problemima u opskrbnom lancu koje je donio rat u Ukrajini i rastućim troškovima života diljem svijeta. Zbog toga Marijini obroci ispred sebe imaju još teži zadatak – doprijeti do više milijuna gladne djece koja još uvijek čekaju na sigurnost, hranu i nadu koju svakodnevno pruža obrok u školi.

Od 2019. broj ljudi u svijetu koji se suočava s akutnim nedostatkom hrane porastao je s 135 000 000 na 345 000 000*. Od toga, 5 700 000 jesu djeca mlađa od pet godina, koja su trenutačno nadomak gladi. Situacija je očajna i sada je vrijeme za djelovanje.

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i globalni izvršni direktor Marijinih obroka, kaže:

''Danas postoji rizik od nepredviđenih kataklizmičkih događaja – pandemija COVID-19, rat u Ukrajini i ekstremni vremenski uvjeti – mogu nas dovesti do toga da prihvatimo glad i gladovanje kao groznu, ali neizbježnu stvarnost koja je izvan naše kontrole. Ali, to jednostavno nije istina. Čak i sada postoji dovoljno hrane u svijetu za čitavo čovječanstvo. Trenutačna situacija možda je navela mnoge da posumnjaju u izvedivost drugog UN-ova cilja održivog razvoja koji je ''Svijet bez gladi do 2030.''. Međutim, MacFarlane-Barrow tvrdi da bi nam i dalje trebalo biti čvrsto na vidiku, iako će zahtijevati zajednički fokus prvenstveno na rješavanje svjetskog siromaštva i tekućeg sukoba:

''Glad nije uzrokovana nedostatkom hrane, nego nemogućnošću da dio čovječanstva kupi ono što je dostupno. Svaki značajan pokušaj postizanja 'nulte gladi' treba uključivati izgradnju mira, a posebno iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva. Nije slučajnost da je prvi cilj održivog razvoja 'svijet bez siromaštva' do 2030.''

* Izvor: Svjetski program hrane (WFP), srpanj 2022.

Za sve dodatne informacije javite nam se na info@marysmeals.hr ili na telefonski broj: 091/545-2602.
Više o Marijinim obrocima saznajte na www.marysmeals.hr te na Facebook i Instagram stranici.

Marijini obroci

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno