Mario Kopjar preuzeo službu pročelnika Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral

Mario Kopjar preuzeo službu pročelnika Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral

Institut je priredio i tiskao 'Božanski časoslov', koji je postao najtraženijom liturgijskom knjigom u Hrvatskoj te najdražim molitvenikom brojnih vjernika.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
22.02.2021 19:33

 

Novi pročelnik Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral, preč. dr. sc. Mario Kopjar, svećenik Varaždinske biskupije i predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, 22. veljače preuzeo je službu koju su mu na plenarnom zasjedanju krajem siječnja ove godine povjerili hrvatski biskupi, izvijestila je IKA.

Službu je u sjedištu HBK-a primio od dosadašnjeg pročelnika Instituta, prof. dr. sc. fra Ante Crnčevića, koji je na toj službi bio od 2004. godine. Primopredaji su nazočili i predsjednik Biskupske komisije HBK-a za liturgiju, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, generalni tajnik HBK-a, vlč. Krunoslav Novak i zaposlenici Instituta. Biskup Križić, u izjavi za HKR, naglasio je da Hrvatski institut za liturgijski pastoral nakon 17 godina dobiva novog pročelnika.

Dosadašnji pročelnik, fra Ante Crnčević, dao je kraći pregled djelovanja Instituta u svom mandatu, zahvalivši svim zaposlenicima Instituta, dosadašnjim predsjednicima Biskupske komisije za liturgiju i generalnim tajnicima HBK-a na svakovrsnoj suradnji. Novi pročelnik, preč. Kopjar, zahvalivši još jednom biskupima na ukazanom povjerenju, naglasio je da i dalje želi ići dobrim zacrtanim dosadašnjim smjerom, preporučujući se svima za suradnju.

Institut je osnovan 1989. godine i razvijao se u teškim okolnostima ratnih nevolja. Dao je velik doprinos promicanju liturgijskog života i liturgijskom odgoju vjernika. Liturgijsko-pastoralni mjesečnik 'Živo vrelo', kao HILP-ovo izdanje, pripada istaknutom sredstvu liturgijskog pastorala.

Hrvatski institut za liturgijski pastoral ustanova je biskupa hrvatskog jezičnog područja. Uz izdavačku djelatnost koja obuhvaća brojne naslove liturgijske tematike, Institut je priredio i tiskao 'Božanski časoslov', koji je postao najtraženijom liturgijskom knjigom u Hrvatskoj nakon Drugoga vatikanskoga koncila te najdražim molitvenikom brojnih vjernika. Institut je organizirao i više znanstvenih skupova, simpozija, seminara za crkvene službenike i vjernike laike diljem Hrvatske i BiH, te bio savjetodavno tijelo u izgradnji i liturgijskom uređenju brojnih crkava u obje zemlje.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno