Merčevi dani u Španskom

Merčevi dani u Španskom

Svakoga desetog u mjesecu Župa bl. Ivana Merza u Španskom, na čast blaženika čije ime nosi, slavi Merčeve dane.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Damir Mladić
Objavljeno:
 
12.01.2022 10:00

 

Župna zajednica taj dan posebno je pozvana na obiteljsku molitvu, post i nemrs. Nakana je posta, nemrsa i misnog slavlja obraćenje župne zajednice, osobito mladih. Također, nakana je molitve i izgradnja župne crkve, svi dobročinitelji župe, ali i oni koji nanose zlo.

Misa se toga dana slavi na župnom zemljištu i predslave ju svećenici iz drugih župa i ustanova, koji se rado odazivaju na poziv župnika da sa župnom zajednicom i čitavom svetom Crkvom uzveličaju Gospodina u svetcima Njegovim. U ponedjeljak 10. siječnja Misu je predslavio odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, vlč. Luka Premelč.

U propovijedi se najprije osvrnuo na svetost bl. Ivana Merza, kao uzor koji treba nasljedovati te kao primjer svetosti naročito vjernicima laicima, na koju Bog ne poziva savršene pojedince, nego sve ljude koji su kršteni u Gospodinu i koji vjeruju da su po krštenju postali djeca Božja. ''Bog poziva svakog čovjeka i želi svakoga od nas za svjedoka svoje vjere u Isusa, u svome svakodnevnom životu, upravo na mjestu gdje je doveo svakoga od nas, u obiteljima i među ljudima kojima smo okruženi.''

Osvrnuo se i na Isusa kojega je slijedilo mnoštvo upravo zbog toga što su Njegove riječi pratila silna djela koja je činio dušama ljudi. ''Svjedoka Božje ljubavi i svetca Božjega krase riječi koje izgovara, samo ako ih prate djela učinjena u Bogu kojega želimo uvijek imati blizu sebe. Da je Bog dostupan svima i da nas sve nas želi blizu, jasno nam je pokazao rođenjem svoga Sina u priprostoj štalici. Trebamo mu pristupiti otvorena srca te sa svojim životnim teškoćama moramo biti u svakom trenutku svjesni da je s nama Krist. Jedino tako možemo reći da smo svjedoci Božji.''

Propovijed je završio riječima sv. Pavla: ''Ako je Bog za nas, tko će protiv nas!'' Njima je osnažio sve prisutne da se kao zajednica više međusobno povežu u Onomu koji čuva zajedništvo i spašava duše – Kristu Gospodinu našemu. Misno slavlje završilo je molitvom litanija bl. Ivana Merza te zagovornom molitvom za izgradnju župne crkve.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: