Migranti u Hrvatskoj i svijetu

Migranti u Hrvatskoj i svijetu

Koja su iskustva, izazovi i prepreke u radu s izbjeglicama u Hrvatskoj? O tim i drugim temama razgovarali smo večeras u 'Izdvojenom' s p. Stankom Pericom i p. Tvrtkom Barunom.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
15.09.2020 20:49

 

Pitanje migranata složeno je pitanje, zbog čega zahtijeva specifičan pristup u rješavanju tog globalnog problema. Uvijek pred očima treba imati čovjekove potrebe i činjenicu da se pred nama nalazi osoba u potrebi, a ne stranac. Nije uvijek lako imati otvoreno srce prema drugomu i biti spreman pomoći, posebice zbog straha od onog drukčijeg i nepoznatog.

 
– Ima više stvari koje nas spajaju, nego onih koje nas međusobno razdvajaju – rekao nam je p. Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj. 

Ukratko nam je ispričao kakva je trenutačna situacija po pitanju migranata u Hrvatskoj, ali i svijetu. Upozorio je na više od 80 milijuna migranata diljem svijeta, što ne predstavlja malen i lako rješiv problem. Ipak, potrebno je pružiti drugomu ruku u nevolji i time pokazati da smo Kristovi učenici.

– Brigom u odnosu na drugoga, bližnjega, pokazujemo svoj odnos s Bogom, a nije lako biti otvoren prema strancu, prema drugomu, u tome se moramo vježbati – istaknuo je p. Stanko.

U svom govoru p. Stanko povezao je potrebe drugih i konkretno djelovanje u kršćanskom životu. Na kraju se osvrnuo na svoj odlazak u Keniju, opisavši nam u kojim sve teškim i neljudskim uvjetima žive tamošnji stanovnici.

 
– Kuhinja i sve higijenske potrebe obavljaju se vani, a to je nama ovdje toliko daleko – rekao je p. Stanko dočaravajući nam jedan svakodnevni životni prizor u nama dalekoj i nepoznatoj Keniji. Na kraju je dodao da je u svijetu potrebno činiti dobro, ali na jedan konkretan i opipljiv način, kako bi oni u potrebi to mogli i osjetiti.

U studio nam se potom telefonski uključio p. Tvrtko Barun, koji je potaknuo osnivanje novog portala Ignacije.hr. Ukratko nam je opisao susrete uživo, koje ima svake večeri – 'Live egzamen', te se općenito osvrnuo na dosadašnji rad portala.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno