Milosrđe je najkraljevskija manifestacija čovjeka

Milosrđe je najkraljevskija manifestacija čovjeka

Papa Franjo obratio se okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra putem videoveze iz kapelice Doma sv. Marte u Vatikanu. Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/A.M.V.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
26.11.2023 13:42

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas, posljednje nedjelje liturgijske godine i na svetkovinu našega Gospodina Isusa Krista Kralja svega stvorenoga, Evanđelje nam govori o posljednjem sudu i to glede ljubavi.

Prizor koji nam donosi kraljevska je dvorana, u kojoj Isus, Sin čovječji, sjedi na prijestolju. Svi su narodi okupljeni do Njegovih nogu i među njima se pojavljuju 'blagoslovljeni', kraljevi prijatelji. Pa, tko su oni? Što to ovi prijatelji imaju posebnoga u Gospodinovim očima? Po svjetovnim kriterijima, to bi trebali biti oni koji su mu dali bogatstvo i moć, koji su mu pomogli osvojiti zemaljska područja i pobijediti u bitkama, kako bi se istaknuo nad ostalim vladarima ili se možda pojaviti kao glavna zvijezda na naslovnicama novina ili društvenih mreža i njima sada treba reći: ''Hvala što ste me učinili bogatim i slavnim, što ste mi zavidjeli i bojali me se.'' Tako je to prema kriterijima svijeta.

Međutim, po Isusovim kriterijima, prijatelji su nešto drugo: to su oni koji su posluživali najslabije. To je stoga što je Sin Čovječji jedan posve drugačiji Kralj, koji siromahe naziva braćom, koji se poistovjećuje s gladnima, žednima, strancima, bolesnima i zatočenima i kaže: ''Svaki put kada ste to činili samo jednome od moje najmanje braće, meni ste to učinili''. On je Kralj koji je sućutan prema problemu gladi, potrebi za domom, bolešću i zatvorenicima. Sve su to, na žalost, uvijek vrlo aktualne stvarnosti. Gladni, beskućnici, često loše obučeni, preplavljuju naše ulice: susrećemo ih svakoga dana. A i glede bolesti, svi znamo što to znači biti bolestan, griješiti i snositi posljedice.

Evanđelje nam danas kaže da smo blagoslovljeni ako odgovorimo na ova siromaštva s ljubavlju, služenjem: ne okretanjem glave na drugu stranu, već pružanjem hrane i pića, oblačeći druge, ugošćujući, posjećujući, jednom riječju, tako da budemo blizu onima u potrebi. I to zato što se Isus, naš Kralj, definira kao Sin čovječji, ima svoje sestre, svoju omiljenu braću u najranjivijim ženama i muškarcima. Njegova kraljevska dvorana tamo je gdje su oni koji pate i trebaju pomoć. To je je sudnica našega Kralja. A i stil po kojem se razlikuju Njegovi prijatelji, oni kojima je Isus Gospodin, njihov je stil: suosjećanje, milosrđe, nježnost. Oni su plemenita srca i silaze poput melema na rane onih koje je život ranio.

Stoga, braćo i sestre, zapitajmo se: vjerujemo li da se pravo kraljevanje sastoji u milosrđu? Vjerujemo li u snagu ljubavi? Vjerujemo li da je milosrđe najkraljevskija manifestacija čovjeka i neizostavna potreba kršćana? I na kraju jedno posebno pitanje: Kraljev sam prijatelj, odnosno osjećam li se osobno uključenim u potrebe napaćenih koji mi dolaze na put?

Marijo, Kraljice neba i zemlje, pomozi nam ljubiti Isus,a našega Kralja, u Njegovoj najmanjoj braći.

Nakon molitve Angelusa
 
Draga braćo i sestre, 
danas se u partikularnim Crkvama slavi 38. svjetski dan mladih na temu ''Sretan u nadi''. Blagoslivljam one koji kontinuirano sudjeluju u inicijativama koje se promiču u biskupijama sa Svjetskog dana mladih u Lisabonu. Grlim mlade, sadašnjost i budućnost svijeta, i potičem ih da budu radosni protagonisti života Crkve. 

Jučer je napaćena Ukrajina obilježila sjećanje na Holodomor, genocid koji je počinio režim Sovjetskog Saveza koji je prije 90 godina uzrokovao smrt milijuna ljudi od gladi. Ta bolna rana, umjesto da bude zaliječena, još ga više biva ranjavana zvjerstvima rata koji nastavlja uzrokovati patnju tog dragog naroda. 

Za sve narode pogođene sukobima nastavljamo moliti bez umora, jer molitva je snaga mira koja prekida spiralu mržnje, prekida krug osvete i otvara neočekivani način pomirenja. Danas zahvaljujemo Bogu jer konačno postoji između Izraela i Palestine primirje i neki su taoci oslobođeni. Pomolimo se da svi budu što prije oslobođeni – mislimo na njihove obiteljima! – da više humanitarne pomoći ulazi u Gazu i inzistiramo na dijalogu: to je jedini način, jedini način za mir. Tko ne želi dijalog, ne želi mir. 

Osim rata, našem svijetu prijeti još jedna velika opasnost, klimatska, koja dovodi u opasnost život na Zemlji, posebice život budućih generacija. I ovo je protivno Božjem planu koji je sve stvorio za život. Stoga ću sljedeći vikend otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate kako bih govorio na COP28 u Dubaiju u subotu. Zahvaljujem  svima koji će ovo putovanje pratiti molitvom s obvezom očuvanja zajedničkog doma. 

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: