Ministar Gordan Grlić Radman susreo se s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

Ministar Gordan Grlić Radman susreo se s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

Istaknuta je značajna uloga koju su tijekom povijesti Kustodije Svete Zemlje imali i hrvatski franjevci.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
mvep.hr
Objavljeno:
 
27.07.2021 20:12

 

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, danas je posjetio sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete Zemlje.

Prilikom posjeta bazilici svetoga Groba, ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete Zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba. U rujnu prošle godine, prilikom posjeta Jeruzalemu, fra Siniša je upoznao ministra s hrvatskim projektima postavljanja kipa sv. Jeronima u crkvi Marijina usnuća na Sionu i kipa sv. Nikole Tavelića u samostanu sv. Franje 'Ad Coenaculum' gdje je boravio sv. Nikola i gdje se časti uspomena na Isusovu posljednju večeru. Jednako tako, u planu je projekt izgradnje hrvatske kapelice na Pastirskim poljima u Betlehemu. Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo napretkom projekata te se složio s važnosti izgradnje kapelice koja će biti posvećena hrvatskim svetcima i blaženicima, a na korist hodočasnika i kršćana koji tamo žive.

Nakon toga ministar se u pratnji hrvatskih franjevaca, fra Siniše Srebrenovića i fra Željka Barbarića, uputio prema samostanu Svetog Spasitelja koji je ujedno i središte Kustodije Svete Zemlje. Ministra su dočekali fra Dobromir Jastal, vikar Kustodije, i fra Marcello Cichinelli, gvardijan samostana. Predstavili su Kustodiju Svete Zemlje i njezinu pastoralnu skrb za kršćane u ovom dijelu svijeta. Također su govorili o brizi koju franjevci imaju prema svetim mjestima, kao i s izazovima s kojima se susreću.

Ministar Grlić Radman zahvalio je na srdačnom prijemu, kao i na brizi i trudu koji franjevci stoljećima iskazuju hodočasnicima i svetim mjestima. Istaknuo je i značajnu ulogu koju su tijekom povijesti Kustodije Svete Zemlje imali i hrvatski franjevci. Posebno je izdvojio sv. Jeronima i sv. Nikolu Tavelića čiji će kipovi uskoro biti postavljeni na Sionu u Jeruzalemu, navedeno je u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: