Misa na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Osijeku

Misa na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Osijeku

U kapucinskoj crkvi sv. Jakova u Osijeku, u petak 5. kolovoza Misu u povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i spomendana Gospe Snježne predslavio je kapucin, fra Krešimir Borković.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
06.08.2022 12:35

 

''Branitelji su uspjeli ne samo osloboditi veliki dio zemlje nego dovesti do toga da imamo slobodnu domovinu, domovinu kulture, vjere i svega što onoga što u Hrvatskoj jest mir. Moramo Bogu biti zahvalni! Tijekom sve naše povijesti naš je narod od mnogih porobljavan i imao je silne muke, ali nas nikad nisu uništili; nisu uspjeli u nama slomiti duh ljubavi, duh odanosti i duh zahvalnosti. To je hrvatsko srce – duh odanosti u Kristu Raspetome, duh ljubavi prema domovini koju imaš, a ne napustiti ju, nego se boriti za nju, pomoći joj za opstanak, jer domovina nije samo zemlja, more, naše potoci i rijeke. Domovina smo svi mi koji smo ostali, mi koji živimo u njoj zajedno s drugim narodima, našom braćom, našim prijateljima. Želimo i molimo da naša domovina bude puna zdravlja, junačka i po vlasti i po časti, po dobroti'', rekao je kapucin, fra Krešimir Borković, predvodeći svečano euharistijsko održano u kapucinskoj crkvi u Osijeku. Koncelebrirali su vlč. Josip Kešinović, vojni kapelan Vojne kapelanije ''Sv. Leopold Bogdan Mandić'' Osječkog dekanata, u zajedništvu s dragovoljcima Domovinskoga rata, redovnicama Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice i vjernicima osječkih župa. Liturgijsko pjevanje, uz orguljsku pratnju s. Justine Lacković, predvodio je zbor kapucinske crkve, dok su trećoredci FSR-a ''Kapucini'' ministrirali i sudjelovali u liturgijskom čitanju te molitvi vjernika.

U propovijedi, 88-godišnji fra K. Borković, OFMCap (koji je tijekom Domovinskoga rata bio župnik osječke Župe sv Leopolda B. Mandića) promišljao je o snazi zahvalnosti zaključivši: ''Danas je dan zahvale. Moramo znati kako ništa ne bismo imali da nam Bog nije dao, pa ni mi ne bismo bili ovdje da nas Bog nije stvorio. Bog nas je htio imati, i vas i mene i pretke tijekom stoljeća… Krist je za nas umro na križu, uskrsnuo i pobijedio. I naš je narod potlačen ‘uskrsnuo’ i po ljubavi Božjoj pobijedio. To je snaga u našoj zahvali i zahvalnosti. Bože, Tebi hvala što si nam dao domovinu, hvala za naše branitelje koji su dali svoje živote i ljubav za našu domovinu, hvala Ti na danu koji sada imamo!''

Misnom slavlju trostrukoga praznika i spomendana Blažene Djevice Marije prethodilo je okupljanje puka na Trgu slobode uz spomen-obilježje hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata gdje su, u pratnji počasne garde Hrvatskog sokola, vijence položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, vojske, policije i osječko-baranjske Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Vojni kapelan, vlč. Kešinović, predmolio je zajedničku molitvu te je uvodno poručio: ''Trebamo se sjetiti naših branitelja koji su svoje zdravlje i svoje živote dali na oltar domovine Hrvatske. Sjećamo ih se u svojim molitvama i danas molimo zahvalno. Sinoć sam u zapovjedništvu Vojne kapelanije na Misi rekao i ponovit ću da je na blagdan Gospe Snježne, nakon višegodišnje agresije, zla i mržnje, veličanstveno oslobođena lijepa naša domovina. Mnoge su ljudske sudbine promijenjene, no 5. kolovoza bio je i ostao Dan pobjede, ponosa i slave. Na blagdan Gospe Snježne zbio se odgovor s neba, znak blagoslova za sve ustrajne branitelje i hrvatski narod, a krunica oko vrata i u rukama postala je sredstvo prepoznavanja vjere, nade, ljubavi i budućnosti hrvatskoga naroda.''

Poslije molitve, vjernici su na putu prema kapucinskoj crkvi zastali uz spomenik prvomu hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, gdje je vijenac položio saborski zastupnik Goran Ivanović.

Program obilježavanja nastavljen je u organizaciji osječke i županijske Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Osječko-baranjske županije na Strelištu ''Pampas'', gdje su svečani domoljubni program izveli pjevači HOPGD-a ''Zrinski'', dragovoljac i kantautor Dubravko Lažeta te članovi Društva pjesnika ''Antun Ivanošić'' Nevenka Špoljarić i Miroslav Kablarević. Predstavnici Županije i Grada Goran Ivanović i Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje, pozdravili su okupljene čestitajući praznik te su uime UHDDR-a Zdravko Nalio i Josip Talapko otvorili sportske igre te druženje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Svečano je bilo na Misama u osječkim župnim crkvama, redovničkim zajednicama (kod franjevaca u Tvrđi, isusovaca), a posebno blagdanski u donjogradskoj crkvi Snježne Gospe, gdje su slavljene tri Mise s brojnim vjernicima koji pohode ''tiho svetište Osijeka''. Brojni su branitelji sudjelovali na večernjoj Misi koju je predslavio preč. Ivan Jurić, župnik donjogradski, te zahvalno proslavili spomendan Gospe Snježne i spomendan Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: