Mladi Dubrovačke biskupije zahvalili biskupu Uziniću za deset godina zajedničkog hoda

Mladi Dubrovačke biskupije zahvalili biskupu Uziniću za deset godina zajedničkog hoda

Umjesto uobičajenog mjesta održavanja ovih Misa, crkve sv. Vlaha, ovaj se put zbog epidemioloških razloga susret održao u dubrovačkoj katedrali.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
24.11.2020 17:10

 

Misa za mlade slavljena je u ponedjeljak 23. studenoga, u katedrali Gospe Velike, u Dubrovniku, a ovim misnim slavljem mladi Dubrovačke biskupije zahvalili su dubrovačkom biskupu i imenovanom riječkom nadbiskupu koadjutoru, mons. Mati Uziniću, za proteklih gotovo deset godina zajedničkog rada. Organizator susreta bio je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU), a Misu je predslavio biskup Uzinić. Umjesto uobičajenog mjesta održavanja ovih Misa, crkve sv. Vlaha, ovaj se put zbog epidemioloških razloga susret održao u dubrovačkoj katedrali, piše Biskupija.

Biskup se u svom obraćanju mladima osvrnuo na odlazak u Riječku nadbiskupiju kamo ga Bog šalje, naglasivši da ljubav s kojom je došao jest ljubav s kojom se mora odvojiti i ići dalje kamo ga Bog šalje, da svjedoči Ljubav. U propovijedi se osvrnuo na Evanđelje dana te je više progovorio o trima pitanjima.

– Prvo pitanje jest pitanje milostinje, a Isus ga u Evanđelju dotiče na primjeru udovice koja nije imala gotovo ništa i koja je kao milostinju dala zapravo sav svoj imetak, sav svoj život. Tu se pojavljuje pitanje zašto se uopće daje milostinja. Milostinja i novac, tj. materijalno, nužno je zlo, odnosno nužna potreba bez koje je teško vršiti evangelizaciju – kazao je biskup te je mladima objasnio koje su to tri stvari za koje je Crkvi potreban novac. 

Drugo pitanje koje se nameće jest pitanje vrijednosti. Postavio je pitanje je li vrjednije imati više novca ili je ono što imaš vrjednije stavljati na raspolaganje drugima?

– U svijetu u kojem živimo imati što više najveća je vrijednost, a starica iz Evanđelja uči nas da je dijeliti važnije od imati. Isus nas uči da je dijeljenje ono što može nahraniti gladno mnoštvo i kad bi u ovom svijetu u kojem živimo bilo više dijeljenja, nitko ne bi bio gladan – istaknuo je biskup.

Treća, posljednja misao jest dar starice koja je Gospodinu dala sve, cijeli svoj žitak, kako kaže Evanđelje. Biskup Uzinić pojasnio je da Bog ne traži da dajemo svoj suvišak, već da dajemo sebe cijeloga, a ne ono što nam nije potrebno. Povezavši tu misao sa svojim odlaskom, biskup Uzinić naglasio je da ga je Gospodin preko imenovanja riječkim nadbiskupom zatražio da daje cijelog sebe. Ostavši u Dubrovniku, gdje se već uhodao i posložio život, Gospodinu bi dao samo svoj suvišak, a to nije ono što On traži. To je bio poziv da se dajemo čitavi, a ne samo ono što je višak, idući tamo kamo nas Bog šalje, ne gledajući sebe i svoj osobni interes, već dajući se sasvim i do kraja bez obzira na to što to ponekad nije lako.

Nakon Mise održan je SKAC-ov program 'Pitaj biskupa', u kojem su mladi imali priliku anonimno postaviti pitanja na koja je biskup odgovarao. Među raznoraznim pitanjima pronašlo se pitanje savjeta, savjeta biskupa koji poznaje pastoral u dubrovačkoj Crkvi i poznaje mlade svoje biskupije, a to je pitanje kako dočekati novog biskupa. Biskup Uzinić poručio je mladima da ostanu onakvi kakvi jesu, otvorena srca, mladi, radosni i vrijedni te ono najbitnije: da se mole, da imaju u molitvi osobu koju će Gospodin poslati u dubrovačku Crkvu.

Mladi iz Studentskog katoličkog centra Dubrovnik ovom su Misom zahvalili biskupu na djelovanju u pastoralu, na nesebičnom darivanju i otvorenosti srca koje je omogućilo da puno toga dobroga zajedno učine te su mu tako poklonili kutiju punu uspomena u koju su ubacili sve zajedničke slike s biskupom s raznoraznih pastoralnih programa i druženja na kojem su zajedno sudjelovali.

Mise za mlade održavaju se u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) svakog ponedjeljka u 20 sati, u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno