Mons. Đuro Hranić: 'U Srcu Isusovu nalazimo snagu za autentičan kršćanski odgovor'

Mons. Đuro Hranić: 'U Srcu Isusovu nalazimo snagu za autentičan kršćanski odgovor'

Proslavljena je svetkovina Presvetog Srca Isusova u Zagrebu pri istoimenoj bazilici u Palmotićevoj ulici.

Autor
Laudato/M.B.
Objavljeno:
 
12.06.2021 17:03

'Moje ophođenje s Križem izraz je i barometar moje vjere, a za autentičan kršćanski odgovor snagu nalazimo u Srcu Isusovu', poručio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na proslavi svetkovine Srca Isusova pri bazilici Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Već tradicionalno, sveta Misa slavila se na nakanu tisuća pristiglih molitvi koje su isusovci primili od štovatelja Presvetog Srca Isusova.

Nadbiskup Đuro Hranić u svojoj je propovijedi govorio o Isusovu križu i našim križevima koji pokazuju koliko je Isus doista prisutan u našim životima.

– Kao što se na Kristovu križu razotkriva tko je Bog, tako se i na našim križevima razotkriva tko smo mi i koliko smo vjernički teški.

Tu, naime, nema prostora za igru i pretvaranje i tu pokazujemo u kojoj je mjeri Isus Krist, Njegov Križ, prisutan u našem životu, u kojoj smo mjeri spremni i sposobni, hraneći se s euharistijskog stola, primajuči Euharistiju, kruh sebedarja, odustajati od sebe – rekao je nadbiskup Hranić.

Poručio je da, ako dopustimo da nas Srce Isusovo omekša, onda sve naše žrtve i sve s čime se susrećemo može biti oltar na kojemu se i mi darujemo Bogu. Tako naš život može biti Bogu ugodan prinos.

Stvoreni smo za život vječni, za Ljubav koja nema kraja. Sve je to u Srcu Isusovu koje je za nas probodeno.

Superior isusovačke rezidencije u Palmotićevoj ulici, pater Stipo Balatinac, na kraju je podsjetio na potpuni oprost koji se može dobiti u jubilarnoj Ignacijevoj godini. Izvijestio je okupljene o obnovi bazilike stradale u potresu i kazao kako se trenutačno stavljaju skele oko tornjeva, nakon čega će se rušiti preostali dio stropa kako bi se mogao napraviti novi. Nakon toga kreće daljnja obnova.

Podsjetio je i na mogućnost sudjelovanja u obnovi, kao i u prikupljanju darova, uz pomoć nedavno pokrenute Zaklade za obnovu bazilike i izgradnju pastalnog centra koji će nositi ime po Anamariji Carević, jedinoj žrtvi zagrebačkog potresa.

Na kraju Mise okupljeni su zajedno izmolili posvetu Presvetom Srcu Isusovu, a nadbiskup Hranić svima je udijelio svečani euharistijski blagoslov.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: