Mons. Gądecki: 'Još jednom potičem sve na dijalog o zaštiti prava na život i prava žena'

Mons. Gądecki: 'Još jednom potičem sve na dijalog o zaštiti prava na život i prava žena'

Reakcija nadbiskupa Gądeckog na prosvjede i oskvrnjenje crkvi

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Poljska biskupska konferencija
Objavljeno:
 
26.10.2020 11:17

 

Predsjednik Poljske biskupske konferencije i poznański nadbiskup Stanisław Gądecki reagirao je na kritike na odluku Ustavnog suda o neustavnosti odredbe zakona o mogućnosti pobačaja zbog oštećenja ili bolesti kod nerođenog djeteta, nakon što su prosvjednici u nedjelju 25. listopada oskvrnuli crkve u nekoliko gradova, objavila je Catholic News Agency, a prenosi IKA.

Odmah nakon što je poljski Ustavni sud 22. listopada proglasio neustavnom odredbu zakona iz 1993., u više gradova počeli su nasilni prosvjedi.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju kako prosvjednici koji se zalažu za pobačaj ometaju slavljenje Misa. Prosvjednici su ulazili u crkve s transparentima, od kojih su neki prikazivali razapetu trudnicu, te su ispisivali grafite po zidovima, npr.: 'Pobačaj bez ograničenja'. Među skandiranim sloganima moglo se čuti: 'Ovo je rat!', i: 'Ljudski zakon, a ne crkveni zakon!' Prosvjednici su se okupili unatoč ograničenju okupljanja više od pet osoba radi sprječavanja širenja koronavirusa. Aktivisti su poručili da će se prosvjedi nastaviti, prenijela je UCA News.

– Vrijeđanje, nasilje, uvrjedljivi natpisi i ometanje bogoslužja i profanacija, što se događa proteklih dana, iako nekim ljudima mogu pomoći da ublaže svoje osjećaje, nisu ispravan način djelovanja u demokratskoj zemlji – rekao je mons.Gądecki.

– Izražavam žaljenje jer su danas vjernici u mnogim crkvama bili spriječeni moliti te im je oduzeto pravo ispovijedanja njihove vjere – istaknuo je mons. Gądecki.

Poznańska katedrala također je bila na meti prosvjednika.

Nadbiskup je napomenuo da Crkva ne odlučuje je li neki zakon neustavan. 'Sa svoje strane, Crkva ne može prestati braniti život, niti može propustiti navijestiti da svako ljudsko biće mora biti zaštićeno od začeća do prirodne smrti. Po tom pitanju, Crkva, kao što papa Franjo često govori, ne može napraviti kompromis, jer bi bila kriva za kulturu odbacivanja koja je danas toliko raširena, uvijek pogađajući najpotrebitije i najranjivije.'

Promjenu zakona podržao je i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je više puta rekao da 'pobačaj zbog tzv. eugeničkih razloga ne treba biti dopušten u Poljskoj. Vjerovao sam i vjerujem da svako dijete ima pravo na život.'

Nabiskup Gądecki zamolio je 'sve da izraze svoje stavove na društveno prihvatljiv način, poštujući dostojanstvo svakog ljudskog bića. Trebamo razgovor, a ne sukobljene stavove ili grozničavu razmjenu mišljenja na društvenim mrežama.'

– Još jednom potičem sve na dijalog o zaštiti prava na život i prava žena. Molim novinare i političare da ne potiču napetosti, u smislu društvene odgovornosti – dodao je Gądecki.

– Molim sve vjernike da mole za nerođenu djecu, za buduće roditelje koji očekuju djecu i za obraćenje onih koji se služe nasiljem – zaključio je poznański nadbiskup.

U Poljskoj ostaje zakonit pobačaj u slučaju silovanja ili incesta i ugroze majčina života, objavila je CNA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: