Mons. Giorgio Lingua za Laudato TV o Papinoj navodnoj podršci istospolnim brakovima

Mons. Giorgio Lingua za Laudato TV o Papinoj navodnoj podršci istospolnim brakovima

'Homoseksualne osobe imaju pravo biti dio obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj.'

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.10.2020 20:40

 

Isječak iz dokumentarnog filma 'Franceseco', u kojem je Papa pozvao na stvaranje zakonskog okvira za istospolne parove, te kazao kako homoseksualci 'imaju pravo na obitelj', izazvao je veliko zanimanje medija koji su to protumačili kao Papino podržavanje istospolnih brakova. Za Laudato TV situaciju je komentirao Papin izaslanik u Republici Hrvatskoj, apostolski nuncij, mons. Giorgio Lingua.

– Prije svega, želim reći da nisam gledao film, stoga mi je poznata samo ona izjava koju su objavili mediji. Želio bih to pročitati, iako je u originalu ova izjava izrečena na španjolskom. Zbog toga ne znam je li prijevod posve točan, ali vjerujem da se dobro razumije što se želi reći: 'Homoseksualne osobe imaju pravo biti dio obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi smio biti stavljen po strani ili nesretan zbog toga. Ono što trebamo stvoriti jest zakon oko civilnog suživota. Na taj način bit će zakonski pokriveni. Za to sam se borio.' – citirao je mons. Giorgio Lingua.

Nadalje, govori kako na temelju ove rečenice treba razlikovati dva gledišta.

– Prvo gledište odnosi se na osobe s homoseksualnom orijentacijom, koje imaju pravo na obitelj u smislu da roditelji ne smiju izbaciti iz kuće dijete kad otkriju da ima homoseksualne sklonosti. To je prvo gledište. Drugo gledište odnosi se na mogućnost stvaranja jedne nove obitelji. To Papa ne kaže. Dapače, koristi termin građanske zajednice – istospolno partnerstvo – kako ne bi koristio termin brak – naglašava mons. Lingua.

Također dodaje kako je to u skladu s onim što je Papa više puta rekao.

– Pročitat ću citat iz 2017., u kojem Papa navodi: 'Nazovimo stvari svojim imenom: brak je između muškarca i žene. To je precizan termin. Zajednicu dviju osoba istog spola nazivamo civilnim partnerstvom. Tu jasno prepoznajemo razliku između tih termina. S jedne strane, pravo svakoga da u obitelji bude prihvaćen onakvim kakav jest i, s druge strane, razlikovanje zajednice osoba istog spola i braka.' Ova je Papina rečenica prema nečijem mišljenju proturječna onomu u što je Crkva dosad vjerovala, napose u očitovanju Kongregacije za nauk vjere iz 2003., koja kaže da homoseksualne osobe trebamo poštovati, ali ne možemo prihvatiti homoseksualno ponašanje. Tu je potrebno daljnje proučavanje nakon ove Papine izjave. Istina je da svaku osobu treba poštovati. Kad prepoznamo osobe koje imaju takve sklonosti, vidimo da je njihov način iskazivanja afektivnosti drukčiji. Tu je potrebno daljnje proučavanje na području moralne teologije, koje nam treba pojasniti što je moralno ponašanje osobe s homoseksualnim sklonostima. Po mom mišljenju, to treba biti predmet daljnjeg proučavanja. Ni svako ponašanje unutar braka dviju osoba različitog spola nije prihvatljivo – zaključuje mons. Giorgio Lingua.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: