Mons. Milan Stipić zaređen za vladiku križevačkog

Mons. Milan Stipić zaređen za vladiku križevačkog

'Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja' – riječi su koje je za geslo svog biskupskog služenja uzeo mons Milan Stipić, 30. marčansko-križevački vladika.

Autor
Laudato/K.P.
Objavljeno:
 
17.10.2020 18:17

 

Biskupsko ređenje mons. Milana Stipića, novoimenovanoga vladike Križevačke eparhije održano je u dvorištu pored grkokatoličke katedrale Presvete Trojice u Križevcima. Glavni biskup rukopolagatelj bio je mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru, a surukopolagatelji: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački te mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Na ređenju su prisutni bili i biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, grkokatolički biskupi iz Ukrajine, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Austrije, predstavnik Kongregacije za Istočne Crkve te brojni svećenici istočnoga i zapadnog obreda. Propovijedao je mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski. 

Na početku liturgije nuncij Lingua pročitao je bulu imenovanja mons. Milana Stipića križevačkim biskupom. Uslijedila je trostruka ispovijest vjere mons. Stipića i rukopolaganje.

– Predajte se Božjoj providnosti potpuno i bez pridržaja i On će vas voditi. Sve ćete moći u Njemu koji vas poziva u svoju službu. On će vas krijepiti u vašem pastirskom hodu i radu – poručio je u ocu Milanu mons. Puljić u svojoj propovijedi.

– Biskup je čovjek vjere i molitve koji Bogu preporučuje svoje stado. Od njega se, naime, očekuje da bude čovjek Božji, vjeran, pobožan, razborit i dobar. I trajno otvorenom Duhu Svetom od kojega dolazi svaki dobar dar. Apostol Petar stoga upozorava starješine neka pasu i nadgledaju povjereno stado, ne prisilno, nego dragovoljno; pa četirima jednostavnim glagolima veli da oni trebaju sve poštovati, bratstvo ljubiti, Boga se bojati i kralja častiti – rekao je mons. Puljić.

Na kraju litrugije izrečene su čestitke i govori, a vladika Nikola Kekić naglasio je kako je  mons. Stipić jedan  od najmlađih nasljednika na mjestu apostolskoga zbora.

– Pred tobom je, vladiko Milane, ako te zdravlje posluži, čak 33 godine službe biskupa Križevačke eparhije. Zaista, mnogo godina. Na sebe si dragovoljno od pape rimskoga Franje preuzeo teško breme službe biskupa i trebat će ti obilje milosti Božje da uzmogneš svoju službu uspješno vršiti na slavu Boga Oca i Sina i Svetoga Duha i na duhovnu korist svoga malog stada, vjernika Križevačke eparhije diljem Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine – Hrvata, Ukrajinaca i Rusina. Tri naroda, tri jezika, tri duhovne baštine. Obredne posebnosti koje su tijekom protekla četiri stoljeća u Marčansko-križevačkoj eparhiji nastajale valja budno čuvati kao nešto specifično naše, vodeći se pritom poznatom uzrečicom: 'Tuđe poštuj, svojim se diči!' Posvećen za biskupa, ti, vladiko Milane, preuzimaš službu posvećivanja, naučavanja i upravljanja. U toj svojoj službi oslanjat ćeš se na sveto Evanđelje, kao i na Zakonik kanona Istočnih Crkava. Neka te u toj službi vodi prije svega ljubav, ali i odlučnost da opominješ svoje suradnike svećenike da žive dostojno svoga zvanja i poslanja – poručio je mons. Kekić novom križevačkom vladiki.

U ime svih biskupa zagrebačke metropolije novom križevačkom biskupu čestitao je kardinal Josip Bozanić. 

– Želim ti da poput časnih prethodnika na stolici najprije marčanskih, a potom križevačkih vladika nastaviš voditi povjerene ti vjernike te da kao dobar pastir sabireš raspršeno stado bizantsko-slavenskog obreda: Hrvate, Ukrajince i Rusine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Učvršćuj povjereni ti Božji narod u vjeri katoličkoj i hrabri ga da, premda mali brojem, budu ponosni na svoju bogatu crkvenu baštinu. Želim ti da čuvaš i gradiš zajedništvo prezbitera, redovništva i Kristovih vjernika laika u čitavoj eparhiji – poručio je ocu Milanu kardinal Bozanić.

Na kraju se okupljenima obratio i novozarađeni biskup.

– Križevačka eparhija pozvana je biti živom Crkvom koja naviješta Krista i Njegovo Evanđelje, koja u duhu tog istog Evanđelja ima zadatak voditi brigu o onima koji su u ovom svijetu najpotrebniji, oni napušteni, zaboravljeni, osiromašeni i na bilo koji način unesrećeni, kako potiče papa Franjo. Nalazimo se u vremenu globalne svjetske nesigurnosti i u takvom vremenu pozvani smo običnom čovjeku ponuditi kršćansku nadu, perspektivu za budućnost i vjeru u Vječnost. Ljudi današnjice zapravo su najviše gladni Boga. Traže utjehu u raznim surogatima te zbog toga doživljavaju razočaranje. Ništa ne može čovjeku dati smisao i mir osim Boga. Crkva treba otvoriti svoja vrata svim ljudima. Osobito mi, grkokatolici, svojom mističnom duhovnošću, crkvenom predajom i bogatstvom naše liturgije možemo i trebamo ljudima oko nas ponuditi živoga Krista, Njegovu radost, ljubav, praštanje i nadu na način koji je nama svojstven. S velikom nadom gledam u budućnost naše Križevačke eparhije i očekujem dane duhovnog preporoda. Tko istinski želi nasljedovati Krista, neminovno će susresti otpor i progonstvo od svijeta. Međutim, nemojmo gubiti nadu. S Bogom smo uvijek u većini i uvijek na pobjedničkoj strani. Neka nam na tom putu mnogi naši sveti predci budu uzor i podrška – rekao je vladika križevački.

'Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja' – riječi su koje je za geslo svog biskupskog služenja uzeo mons Milan Stipić, 30. marčansko-križevački vladika.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: