Mons. Mate Uzinić o Crkvi i društvu

Mons. Mate Uzinić o Crkvi i društvu

U studiju Laudato televizije voditeljica Tanja Maleš razgovarala je o brojnim aktualnim pitanjima s mons. Matom Uzinićem, vezanim uz Crkvu i društvo. Glavna tema bila je obitelj i pastoral obitelji. 

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.01.2022 20:41

 

Koliko je Crkva suputnica obiteljima danas? ''Čuje li'' bračne i obiteljske probleme i je li vrijeme za promjenu dosadašnjih pastoralnih pristupa? Kada će Crkva početi pratiti rastavljene i ponovno civilno vjenčane, pa im omogućiti pričest? Kako osigurati da se u Crkvi nitko ne osjeti odbačenim? Je li cijepljenje i dalje gesta kršćanske ljubavi? Koliko Crkvu ''koštaju'' pedofilski skandali njezinih službenika?

"Crkva želi biti suputnica u obiteljima. Često u propovijedima i pastoralnim službama naglašavamo važnost obitelji. HBK ima vijeće koje se bavi pitanjem obitelji, pastorala obitelji, ali i života. Mi bismo htjeli puno više nego što uspijevamo unutar Crkve. Naravno da ne možemo uzrok tražiti uvijek i u Crkvi, kad postoje i obitelji koje ne pokazuju interes za ono što im Crkva nudi i čini. Mi moramo prihvatiti i tu situaciju. Ono što bismo mi htjeli jest da i sama obitelj sebe prepozna kao Crkvu, ali isto tako da i Crkva sebe prepozna kao obitelj. Kad bi se dogodile te dvije stvarnosti – puno bi se više uspijevalo postići u pastoralu s obiteljima. No, ne možemo reći da se ništa ne radi i da se ne pokušava. O tome koliko se uspije u konačnici, teško je govoriti u ovom trenutku. Mi imamo različite programe i ponude. Željeli bismo da te ponude dođu do onih kojima su upućene. No, ja bih rekao da bi u našem pastoralu trebalo više uključiti samu obitelj. To bi se moglo kad bi se, recimo, u svakoj župi ili zajednici stvorila jedna obiteljska zajednica ili krug obitelji koji bi zajednički razgovarali o određenim poteškoćama i problemima koji postoje u današnjem vremenu. Tako bi bili ujedno i poticaj jedni drugima. Mislim da bi se na takav način uspijevalo puno više nego što se sada uspijeva. Mi smo posljednjih godina u Vijeću i kroz pastoralne cikluse progovarali o ovakvim temama i dotakli različita pitanja o obiteljima. Moram priznati da se zna ponekad dogoditi da idemo 'iznad' nekih životnih problema unutar obitelji i situacija koje se tamo događaju. Tada nismo blizu konkretnim izazovima i pitanjima na koje dajemo odgovore, tj. ne suočavamo se s njima. Tu mogu spomenuti jedan primjer: u našem Domu sv. Ane, gdje se nalaze žene koje su žrtve nasilja u obiteljima, provodilo se jedno ispitivanje gdje su žene kao žrtve nasilja odgovarale na određena pitanja, među kojima je bilo i pitanje jesu li imale podršku svećenika i Crkve. Nažalost, odgovori su uglavnom negativni. To je ono što je, mene osobno, šokiralo. S druge strane, primjećuje se da su neke druge službe i udruge, među kojima je i policija, imali konkretnije i adekvatnije odgovore, te su bolje reagirali na izazov. To mi govori da u trenutačnoj situaciji nismo dovoljno blizu obiteljima kao Crkva. U situacijama i izazovima s kojima se suočavaju u današnjem vremenu. Možda je ovo pravo vrijeme da preispitamo svoju savjest i da se upitamo kakve mi to odgovore imamo na ovakve probleme", kazao je mons. Mate Uzinić

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: