'More milosrđa': Evangelizacijom protiv narodnih običaja i kulta smrti u Boliviji

'More milosrđa': Evangelizacijom protiv narodnih običaja i kulta smrti u Boliviji

U Boliviji je tradicija da se na Veliki petak odlazi u procesiju za sarkofagom i mrtvim tijelom Isusovim, dok za Uskrs na svetoj Misi nema gotovo nikoga.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
21.11.2020 00:21

 

U večerašnjem 'Moru milosrđa' razgovaralo se o Božjem pozivu, a gost emisije bio je fra Ivica Vrbić, franjevac kapucin iz Zagreba, koji je trenutačno misionar u Boliviji. Fra Ivica Vrbić u prvom dijelu emisije govorio je o svojim iskustvima iz Bolivije, a nakon toga se razgovaralo o temi prihvaćanja Božjeg poziva u životu.

Fra Ivica Vrbić prvi je put u misije otišao u Brazil, a nakon toga u Afriku, u Benin 2010. godine, još kao mladi svećenik, kako bi naviještao Radosnu vijest kao što je to Isus činio tijekom svog života. Misijsko poslanje zahtijeva odricanje od svoje ugodnosti i spremnost na služenje drugim ljudima. Takvo odricanje od svog komfora kako bismo svjedočili svoju vjeru traje cijeli život, smatra fra Ivica. 

Svećenici u Boliviji žive skromno, od Božje providnosti i rada vlastitih ruku. Uvjeti života nisu luksuzni, ali su prihvatljivi s obzirom na prilike i činjenicu da su mnoge kuće u Boliviji napravljene od blata.

Spoj kršćanstva i katoličanstva u Boliviji pomiješan je s nekim tradicionalnim vjerovanjima. Većina stanovništva u Boliviji živi u konkubinatu i nema pristup sakramentima. 

– Zna se dogoditi da ljudi dođu na svetu Misu blagosloviti vodu kako bi njome oprali dijete i istjerali zlo i strah iz djeteta. U takvoj jednoj situaciji počinje evangelizacija kako bi se tim ljudima objasnilo da to ne čine, jer tako će učiniti još veće zlo – kazao je fra Ivica.

U Boliviji je tradicija da se na Veliki petak odlazi u procesiju za sarkofagom i mrtvim tijelom Isusovim, dok za Uskrs na svetoj Misi nema gotovo nikoga. Tako u Boliviji vlada kult smrti, vjeruje se da je Isus umro i da nije uskrsnuo. Upravo je u tim situacijama potrebno ljudima objasniti da je Isus živ te da može promijeniti svačiji život.

– Došla mi je jedna žena na ispovijed i govorila je o svojim problemima. U jednom trenutku htjela je moju potvrdu da se rastane od supruga koji ima ljubavnicu. Pitao sam ju je li ikada za svog supruga molila da se obrati i promijeni, a ona mi je odgovorila: 'Njega ni Bog ne može promijeniti'. Tada sam s njom razgovarao o tome da je Bog, koji je stvorio svemir, itekako sposoban promijeniti njezina supruga – objasnio je fra Ivica i dodao da je u takvim situacijama ključna vjera.

– Važno je vjerovati u ono što moliš, jer ako ti ne vjeruješ, ništa se ne će dogoditi – zaključio je fra Ivica.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno