Na današnji dan uhićen je Alojzije Stepinac

Na današnji dan uhićen je Alojzije Stepinac

Na današnji dan 1946. godine, oko 5 sati i 30 minuta, na Kaptolu je uhićen zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
tabor.com.hr
Objavljeno:
 
18.09.2020 15:31

Blaženi Alojzije Stepinac bio je čvrst i uvijek moralno dosljedan. Hrabro je prkosio svim režimima protivnim čovjeku i njegovu dostojanstvu, i uvijek je sve činio za dobrobit hrvatskog naroda i obranu vjere. Ustrajao je protiv velikosrpskog terora, protiv fašizma i ustaške NDH, protiv komunizma i njegovih pritisaka. Zbog toga su ga svi vlastodršci smatrali neprijateljem. Razlozi su bili jednostavni: nadbiskup Stepinac, kao najviši hrvatski katolički velikodostojnik, uvijek je dostojno branio prava hrvatskog naroda na slobodu i samostalnu državu i protivio se svakom obliku totalitarizma.

Uhitila ga je tadašnja komunističke jugoslavenska vlast, koja je protiv njega pokrenula montirani sudski proces. Zbilo se to u trenutcima kad se Stepinac pripremao za slavljenje svete Mise. Svega 12 dana nakon uhićenja, 30. rujna, montirani je sudski proces pokrenut. Protiv Stepinca izrečene su mnoge klevete i laži, ali on se ni u jednom trenutku nije dao zastrašiti, već je ostao vjeran Kristu Isusu i kršćanskoj vjeri.

Već 11. listopada donesena je presuda po kojoj je Stepinac osuđen na čak 16 godina zatvora zbog 'suradnje s ustaškim režimom'. Osam dana nakon donošenja presude zatočili su ga u zatvoru, u Lepoglavi, gdje je proveo pet godina.

 
Godine 1951. Stepinac je premješten u kućni pritvor u Krašiću, gdje je ostao sve do svoje smrti, 10. veljače 1960. godine. Spomenimo na kraju kako je u međuvremenu, 1953. godine, papa Pio XII. Stepinca imenovao kardinalom. Nadamo se da će naš hrvatski blaženik uskoro postati svetac.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: