Na HKS-u proslavljen 55. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

Na HKS-u proslavljen 55. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

Kako se nositi s negativnim i često destruktivnim komentarima na društvenim mrežama, bilo je jedno od pitanja o kojem se raspravljalo za okruglim stolom.

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
HKS
Objavljeno:
 
15.05.2021 08:26

 

55. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija obilježen je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Tom je prigodom održan okrugli stol na temu 'Komentari na vjerskim portalima i društvenim mrežama – izgradnja ili dezintegracija crkvenoga zajedništva'?

Pozdravni govor, među ostalima, uputio je i mons. Mijo Gorski, predsjednik Odbora HBK-a za sredstva društvenih komunikacija.

– Moćni alati komunikacije danas su dostupni gotovo svima, a to omogućava dijeljenje ideja i različitih sadržaja, bez obzira na istinitost izrečenog ili napisanog te u dostupnosti izjednačuje vrhunski znanstveni rad i najprizemniji govor: posebno je to osjetljivo na vjerskom području na kojemu se pojedinci ili udruge koje se nazivaju katoličkima izjašnjavaju o pitanjima u kojima baš i nisu kompetentni te na svoj način tumače Sveto pismo ili nauk Crkve. To dovodi u zabludu vjernike, jer smatraju da su u određenom pitanju zapravo pročitali stavove Crkve koje zatim nekritički dijele s drugima. Posljedice vidimo već sada, iako će one tek izići na vidjelo sa svim teškoćama očuvanja katoličkog nauka, zajedništva, pa i etičkih načela. Čini se da javno mnijenje, pa i ono katoličko, danas kreiraju svi koji imaju pristup internetu bez ikakve odgovornosti za ono što je izrečeno ili napisano – rekao je mons. Gorski. 

Kako se nositi s negativnim i često destruktivnim komentarima na društvenim mrežama, bilo je jedno od pitanja o kojem se raspravljalo za okruglim stolom. Sudionici rasprave složili su se kako je dobro da postoje komentari na društvenim mrežama. Štoviše, nije svaki komentar negativan, već se tu može pronaći i kvalitetnih rasprava.

Zatim je uslijedila dodjela nagrada i priznanja najizvrsnijim novinarima, urednicima i medijskim kućama. Tako je Neno Kužina dobitnik nagrade za životno djelo za dugogodišnji predani rad u pisanom, radijskom i TV novinarstvu. Fra Ivan Bradarić dobitnik je godišnje nagrade za primjereno korištenje modernih sredstava komunikacija, a nagradu za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dobio je Centar za duhovnost za stranicu www.ignacije.hr.

Posebno priznanje za izuzetan doprinos hrvatskom medijskom prostoru svjedočenjem kršćanskih vrednota dobio je prof. dr. sc. Josip Grbac, posebno priznanje za dugogodišnje kvalitetno djelovanje u elektroničkim i tiskanim medijima prof. dr. sc. Božidar Nagy, a priznanje za kvalitetan novinarski rad u izvanrednim okolnostima uslijed potresa koji je pogodio Sisačku biskupiju, dobio je predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije, Stjepan Vego.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: