Na Međunarodni dan volontera udruga ''Savao'' i Papinska misijska djela organizirali ''Misijski laboratorij'' za pomoć potrebitima

Na Međunarodni dan volontera udruga ''Savao'' i Papinska misijska djela organizirali ''Misijski laboratorij'' za pomoć potrebitima

Povodom Međunarodnog dana volontera, u utorak 5. prosinca, Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj organizirala su ''Misijski laboratorij'' u prostoru humanitarne udruge ''Savao'' u Zagrebu.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
06.12.2023 11:23

 

Prije susreta s bližnjima u potrebi na Glavnom zagrebačkom kolodvoru volontere je duhovno osnažio fra Zdravko Lazić razmatrajući ovogodišnju Papinu poruku za Svjetski dan siromaha.

''Daj da iza lica svakog siromaha prepoznamo Tvoje sveto lice'', zamolio je s okupljenim dobročiniteljima Gospodina fra Zdravko promišljajući Papinu poruku uz geslo ''Ne okreći lica od siromaha'', pa naglasio da je plaća za tjelesna i duhovna djela milosrđa zaista jedinstvena.

''Nema većeg zadovoljstva nego kad vidiš da te je netko pogledao očima zahvalnosti jer si mu dao baš ono što treba, da si mu dao zalogaj kruha. On te možda ne će zagrliti fizički jer možda nije u stanju to učiniti, ali u njemu vidiš Kristovo lice i radost u Duhu koju ti nitko ne može dati'', kazao je, između ostalog, pri razmatranju Papine poruke fra Zdravko.

Nakon duhovne obnove, dobročinitelji su pripremili hranu i pakete pomoći za beskućnike podijelili ih potrebitima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. 

Ravnateljica Papinskih misijskih djela, sestra Ivana Margarin, kazala je kako je ''Misijski laboratorij'' spojio redovite volontere s novim dobročiniteljima. ''Upravo zbog toga  organizirali smo jednu lijepu duhovnu adventsku obnovu koju nam je omogućio fra Zdravko Lazić, a sve kako bismo se nahranili Božjom riječju i nahranjeni njome krenuli ususret ljudima. To nam je osobito važno u došašću, kada se pripremamo na susret s Isusom, jer susreta s Bogom ne može biti ako ga ne susretnemo u čovjeku, onome koji nam je bližnji. Bližnjega svakodnevno susrećemo na svojim ulicama, u svome susjedstvu. Upravo taj bližnji potreban je ne samo fizičke već i duhovne hrane'', istaknula je s. Margarin.

Prošli ''Misijski laboratorij'' dobročinitelji i korisnici proveli su u društvu svete Male Terezije, a ove godine poklone im je prigodno darivao sveti Nikola. Sudionicima Misijskog laboratorija bila je to prigoda produbiti iskustvo međusobnog susreta i naučiti prepoznati Gospodina u onima koji nam se čine nepoznati, drugačiji i daleki.

''Papinska misijska djela su to učinila upravo zato da bi posvijestila dimenziju misionarenja ne samo u Africi, Aziji i dalekim zemljama, već i misija u vlastitom okruženju, jer biti misionar znači biti svjedok Božje ljubavi, a to je zadaća svakog kršćanina. Kršćani su pozvani svakodnevno donositi Božju ljubav, nježnost i toplinu, to jest duh Božića čovjeku pored sebe'', naglasila je s. Margarin.

Volontere udruge ''Savao'' još od 2017. predvodi Zvonko Jambrešić koji ju je, kako kaže, osnovao nadahnut milosrđem majke Terezije. U udruzi ''Savao'', dodao je, djeluje oko 100 volontera, a novi članovi uvijek su dobrodošli. ''Volio bih da svatko dođe isprobati iskustvo kroz volontiranje, bilo tjelesnim ili pak duhovnim radom. To je trenutak kada čovjek napušta svoju ugodu za bližnjeg u potrebi, ali i prilika za duhovnu hranu'' , rekao je Jambrešić.

Iako za ovo doba godine govore kako je najradosnije, mnogima je upravo ovo vrijeme – vrijeme najveće tuge. Posebno je teško osobama koje žive na rubu siromaštva, beskućnicima, poručili su iz Papinskih misijskih djela.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: