Nadbiskup Barišić blagoslovio kip sv. Jeronima

Nadbiskup Barišić blagoslovio kip sv. Jeronima

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija svečano slave 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
30.09.2020 10:18

 

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovio je danas u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu kip sv. Jeronima, izvijestila je IKA.

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija svečano slave Jubilej, 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, od 24. do 30. rujna.

Upriličen je Međunarodni znanstveni skup o sv. Jeronimu, predstavljen kip toga svetca, priređena medijska promocija knjige: 'Svetom Jeronimu posvećeno' i Svečana akademija, a danas je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovio kip sv. Jeronima. 

U kratkom govoru kazao je da je potrebno svakodnevno razlučivati dobro od zloga i odbaciti suvišno da bi se dobio identitet.

– To je Jeronim činio. Odbacivao je ono što ga sputava i degradira. S milošću Božjom klesao je svoj život. Vjera ne poništava čovjeka već njegovu narav uzdiže. Jeronim je bio simpatičan i drag, i vjerujem da bi ga svatko birao za svoga župana, gradonačelnika, pa i biskupa – istaknuo je nadbiskup Barišić i dodao:

– Kad ste vi iskreni u svojim pogrješkama i manama, u početku ste neugodni, ali kasnije prihvatljivi i poželjni. Jeronim je razotkrio sebe u vrlinama i manama. Drago mi je da ga ponovno možemo vratiti u Svetu Zemlju jer su njegove kosti bile prenijete u 13. stoljeću, u Rim – kazao je nadbiskup.

Program proslave Jubileja nastavlja se u 10 sati otvaranjem Riznice splitske katedrale. Uz pozdravne govore u splitskoj prvostolnici, prigodnu riječ prigodom otvaranja Katedralne riznice uputit će prof. dr. Radoslav Bužančić.

Potom će uslijediti razgled postava Riznice u Palači Skočibučić-Lukaris. Istoga dana euharistijsko slavlje u 18 sati, u novoj solinskoj crkvi Svete obitelji predvodi kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: