Nadbiskup Kutleša predslavio misno slavlje proslave svetkovine BDM Fatimske u Samostanu svete Klare

Nadbiskup Kutleša predslavio misno slavlje proslave svetkovine BDM Fatimske u Samostanu svete Klare

Svečano euharistijsko slavlje upriličeno je u ponedjeljak 13. svibnja u samostanskoj crkvi sestara klarisa obilježavajući svetkovinu Majke Božje Fatimske. 

Autor
Sestre klarise Zagreb/Laudato/N.B.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
14.05.2024 15:25

 

Zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša, predvodio je svečano euharistijsko slavlje u ponedjeljak 13. svibnja u samostanskoj crkvi sestara klarisa obilježavajući svetkovinu BDM Fatimske. Tom je prigodom sestra Marija Judita od Presvete Euharistije položila svoje prve redovničke zavjete.

Na misnom slavlju koncelebrirali su provincijal Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, fra Miljenko Hontić, fra Jure Šarčević, pater Luka Madunić, pavlin koji je vodio trodnevnu pripravu pred svetkovinu, fra Josip Petonjić, fra Vladimir Vidović, fra Tomislav Glavnik, fra Franjo Vuk, fra Ivan Matić, fra Goran Malenica i ostali svećenici, a okupili su se i brojni redovnici, redovnice i vjernici.

U svojoj propovijedi Nadbiskup je istaknuo važnost poslušnosti te obrazložio Isusovu poslušnost u događaju u kojem Majka Marija traži svog izgubljenog Sina s povrijeđenim osjećajima i srcem punim žalosti te ga nalazi u Hramu nakon tri dana bolnog traženja.

HOMILIJA

Nadbiskup je naglasio da dječak Isus ne nanosi namjerno bol roditeljima, već da u ''iskustvu otkrića o vlastitoj osobi nije mogao zamisliti da će Njegov ostanak nekome nanijeti bol''. Dječak Isus otkriva vlastiti identitet u poslušnosti Ocu, istaknuo je nadbiskup Kutleša i dodao da je cijeli Isusov život bio uranjanje u otajstvo sinovstva i vjernosti poslanju koje je otkrivao iz svoga jedinstvena odnosa s Ocem. ''Isusova svijest da je On Božji Sin i da je Bog Njegov Otac otvorila ga je Njegovoj ljudskoj poslušnosti Josipu i Mariji. Budući da je znao tko je, mogao se duboko pokoriti i podložiti'', istaknuo je Nadbiskup. Također, rekao je da je poslušan, podložan i poučljiv duh ključ za ispravan duhovni rast.

Riječi iz Evanđelja ''Marija i Josip ne razumješe riječi koju im reče'' ukazuju na Marijin rast u vjeri koja pod križem doživljava svoju puninu. ''Plod Marijina života sazrijevao je pod križem'', istaknuo je Nadbiskup riječi sv. Ivana Pavla II. te se osvrnuo na Marijinu poslušnost: ''Marija nam pokazuje put prihvaćanja i služenja Riječi Božjoj'', a ona ''nas oblikuje i otkriva nas nama samima''.

''Sinovska poslušnost Ocu nije dopustila Isusu da čini ili govori išta drugo osim onoga što mu nalaže Otac", rekao je mons. Kutleša i nadodao da ''zavjetovana sestra govori: 'Evo me, mene pošalji'. Odaziva se Božjem pozivu što joj donosi puninu Duha Svetoga i poticaj da se podloži drugima iz poslušnosti prema Kristu. Svako podvrgavanje volje redovničkom poglavaru kroz zavjet poslušnosti ima smisla ako vjerujemo i ako smo osvjedočeni da je naš život u Božjim rukama, da nam je boraviti u Njegovu hramu'', istaknuo je Nadbiskup obrativši se novozavjetovanoj sestri Mariji Juditi te je zahvalio Bogu na milosti poziva  u Njegovu službu i njezinu odazivu.

Na kraju misnog slavlja, majka opatica Marija Ivana Dolinar zahvalila je preuzvišenom ocu Nadbiskupu na predslavljenju svečanog misnog slavlja i vođenju obreda svetih zavjeta. Rado su primljene i slušane nadahnute i poticajne riječi pouke, nade i ohrabrenja koje je tim povodom uputio svim nazočnima. Majka opatica zahvalila je i voditelju trodnevne priprave, fra Luki Maduniću, kao i svim ostalim sudionicima te zboru sv. Klare pod vodstvom Danijela Mašunića koji je svojim sudjelovanjem uzveličao ovaj svečani trenutak od posebnog značenja za sestre klarise i vjernike.

Nakon svečanog misnog slavlja otac Nadbiskup posjetio je sestre unutar klauzure samostana gdje je potaknuo i ohrabrio sestre na vjernost zavjetu poslušnosti i ustrajnosti u redovničkom pozivu. Susret je završen očinskim blagoslovom.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: