Nadbiskup Kutleša u Mariji Bistrici: ''Hodočašća su prilika za velike životne zaokrete''

Nadbiskup Kutleša u Mariji Bistrici: ''Hodočašća su prilika za velike životne zaokrete''

Nadbiskup Kutleša u svojoj je propovijedi istaknuo kako je hodočašće najbolje iskorišteno vrijeme, darovano obitelji.

Autor
Laudato / Zagrebačka nadbiskupija
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
10.09.2023 13:45

Svečano euharistijsko slavlje prigodom 300. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj predslavio je zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša, na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Na misnom slavlju koncelebrirali su kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru, pomoćni biskupi zagrebački: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te mnogi svećenici koji su hodočastili u svetište u zajedništvu sa svojim vjernicima.

Na početku misnog slavlja sve okupljene vjernike i hodočasnike, a osobito zagrebačkog nadbiskupa, mons. Dražena Kutlešu i kardinala Josipa Bozanića, pozdravio je pomoćni biskup, mons. Mijo Gorski.

Nadbiskup Kutleša u svojoj je propovijedi istaknuo kako je hodočašće najbolje iskorišteno vrijeme, darovano obitelji, ali i da "danas, na žalost, mnoge katoličke obitelji, umjesto na nedjeljnu svetu Misu, 'hodočaste' na razna mjesta, jer nam srce ide onamo gdje nam je blago".

''U svome danu i životnom planiranju pronalazimo vremena samo za ono što nam je bitno, a to opet nepogrješivo otkriva naše prioritete. Hodočašće, pak, kao zajednički obiteljski pohod svetim mjestima, nije izlet na kojemu se divimo prirodnim bogatstvima, umjetnosti ni povijesti. Ovdje dovodimo svoje obitelji, svoje najmilije, svoju djecu, na mjesta gdje se božanska milost pokazuje posebnim sjajem i rađa obilnim plodovima obraćenja i svetosti među vjernicima. Hodočašća su tradicionalno, izvanredno sredstvo i prilika za velike životne zaokrete, odnosno, nove životne početke. Svetišta su hodočasnicima koji traže svoja živa vrela, izvanredna mjesta da 'kao Crkva' dožive pojedine oblike kršćanske molitve'', kazao je nadbiskup Kutleša, naglasivši kako je potrebno da roditelji djeci kroz hodočašće prenesu molitveni duh. 

''Dijete valja odgajati za molitvu od najnježnije dobi. Poslanje je roditelja učiti djecu moliti se i otkrivati u sebi zvanje djece Božje. Najljepše oblike molitve i prave pobožnosti i na najspontaniji način dijete će od svojih roditelja naučiti na hodočašću, kroz autentično i spontano svjedočanstvo vjere i pobožnosti'', kazao je mons. Kutleša, istaknuvši kako je svetost života obiteljski projekt i plod nastojanja svih članova obitelji. Odgoj za svetost počinje već prije rođenja, pod majčinim srcem, dok majka molitvom prati rast svoga djeteta i od prvog časa ga prepušta Božjoj providnosti'', kazao je nadbiskup. 

U zaključku je govorio o plodovima hodočašća ističući da "zajedničko obiteljsko hodočašće ima za cilj odgojiti sve članove obitelji da se 'odreknu sebe' (usp. Mt 16,21-27), te da ispravno rasuđuju i vladaju sobom kako bi u obitelji nastalo ozračje nježnosti, opraštanja, poštovanja, vjernosti i nesebičnog služenja.

''Sinovi i kćeri Crkve, ljudi vjerski odgojeni u našim katoličkim obiteljima, ako uvjereno žive svoju vjeru u svim odnosima, postaju nova kvaliteta društva. Kvasac su moralnog ozdravljenja cijelog naroda. Življena vjera ne ostaje zatvorena u srcu; ona zrači pravednost, dobrotu i ljubav u sve ljudske odnose'', zaključio je nadbiskup Kutleša. 

Nakon popričesne molitve izmolio je molitvu predanja vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, kao što su to redovito, u pojedinim obljetnicama, činili njegovi prethodnici na stolici zagrebačkih biskupa i nadbiskupa.

Na kraju misnog slavlja biskup Gorski zahvalio je svima koji su svojim sudjelovanjem u bilo kojem obliku pridonijeli ljepoti ovoga slavlja i izvršenju zavjeta. Osobito je zahvalio pjevačima iz župa Ivanja Reka i Jelkovec koji su animirali misno slavlje, Nadbiskupijskom zboru mladih, mladima koji su uključeni u sva događanja, novom povjereniku za pastoral mladih, vlč. Filipu Šešeku i njegovu prethodniku, vlč. Kristijanu Tušeku. Također, biskup Gorski zahvalio je svima koji su došli u narodnim nošnjama i odorama, kao i svima koji su osim ljepote podnosili žegu.

''I dok vas gledam, znam da se zavjet ne će ugasiti i znam da će Marija uvijek bdjeti nad našim gradom Zagrebom'', zaključio je mons. Gorski.

Uoči misnog slavlja održana je zavjetna procesija od kapele Ave Maria do crkve na otvorenom u kojoj su, uz zagrebačkog nadbiskupa, mons. Dražena Kutlešu, sudjelovali pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško, mons. Mijo Gorski, brojni svećenici, bogoslovi, redovnici, redovnice te brojni mladi i hodočasnici. U procesiji su sudjelovali i vjernici u tradicionalnim narodnim nošnjama, pripadnici vatrogasnih postrojbi i lovci, a brojne župe ponijele su svoje barjake.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: