Nadbiskup Puljić predslavio svetu Misu na 65. obljetnicu čašćenja Gospe Brze Pomoći

Nadbiskup Puljić predslavio svetu Misu na 65. obljetnicu čašćenja Gospe Brze Pomoći

65. obljetnica čašćenja Gospe Brze Pomoći u župi i svetištu u Slavonskom Brodu proslavljena je u četvrtak 8. rujna, na blagdan Male Gospe, misnim slavljem koje je pod geslom "Naša Gospo Brze Pomoći, pohiti da nam pomogneš!" predslavio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
B. Lukačević
Objavljeno:
 
09.09.2022 15:58

 

Tisuće hodočasnika od ranih jutarnjih sati slijevalo se u svetište sudjelujući na Misama koje su u prostranom Gospinu dvorištu slavljene na vanjskom oltaru, koji je prvi put krasio veliki pano s likom Gospe Brze Pomoći.

Posvjestivši hodočasnicima da se u tom kao i u svakom drugom Marijinu svetištu osjećaju kao kod kuće, u homiliji je nadbiskup Puljić naglasak stavio na obitelj i rađanje u obitelji. Ustvrdivši da suvremeni čovjek gubi kontakt s prirodom, zaboravlja svoje korijene, na one, kako je rekao, koji su živjeli prije nas, kojima dugujemo vjeru, ime, prezime, nasljedstvo i mjesto, upozorio je: ''Naši su ukućani, a posebno djeca i mladi, lišenih onih tipičnih ljudskih doživljaja povezanih s rađanjem i umiranjem koji pospješuju ljudsku zrelost i pomažu čovjeku u s metafizičkom ozbiljnošću hoditi stazama ovozemnog života. Ne treba se onda čuditi što naši suvremenici, lišeni tih doživljaja, postaju sve više ‘bezosjećajni i hladni’ pred procesima rađanja i umiranja''.

Govoreći o obitelji, nadbiskup je istaknuo: “Rođenje Blažene Djevice Marije vraća nas temeljnim načelima obiteljskog života, govori o ulozi oca i majke pred tajnom svetosti života. Danas je potrebno to isticati i govoriti na svim razinama. Proživljavamo, naime, veliku krizu obitelji, očinstva i materinstva. Budućnost obitelji i naroda u rukama je dobrih očeva i majki. Nema pravog i prosvijetljenog očinstva i majčinstva bez Boga, bez vjere, bez pobožnosti, bez molitve, bez milosnog i sakramentalnog života. Uzorne obitelji žive od Riječi Božje i sakramenata Crkve. Takve su obitelji pred Bogom vjenčane i drže se danih obećanja. One crpe snagu za svoju očinsku i majčinsku ljubav i žrtvu na stepenicama oltara i na pričesnoj klupi. Rado kleknu pred Gospu i mole Njezin blagoslov i pomoć, jer Marija je zaštitnica dobre obitelji. Marija je uz Isusa u središtu Crkve, koja svoj narod kao Mati njeguje, pazi, štiti. Otuda i oni brojni naslovi u lauretanskim litanijama: Majko dobrog savjeta, Djevice vjerna i milostiva. Vrata nebeska, Pomoćnice kršćana, Zdravlje bolesnih, Utočište grješnika, Majko milosrđa, Majko obitelji, moli za nas!'' rekao je uz ostalo nadbiskup Puljić.

Na kraju je zahvalio Gospodinu za svjetlo dobrote koje nam je preko Marije zasjalo te je molio Gospu Brze Pomoći za sve obitelji i cijeli hrvatski narod te ih je povjerio Njoj. Središnju hodočasničku Misu predslavio je u koncelebraciji domaćeg župnika Anđelka Cindorija i još petorice svećenika. Kako je prvi put hodočastio u to svetište, župljani su mu darovali sliku Djevice Marije i slavonske delicije. Poslije Mise slijedila je procesija sa slikom Gospe Brze Pomoći, koju su prve uršulinke donijele sa sobom u tu župu i pod njezinim okriljem neumorno djelovale u obiteljskom pastoralu. Slavlje, na kojem je pjevanje predvodio veliki župni zbor predvođen uršulinkom, s. Cecilijom Kolarić, završeno je molitvom pred likom Gospe Brze Pomoći u crkvi.

Ostala misna slavlja predslavili su domaći župni vikar Marko Obradović, župnik Cindori, voditelj pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Pavao Mikulčić, a večernje će predslaviti župnik župe Gospe Fatimske u Našicama Perica Matanović. Prije svake Mise molila se marijanska pobožnost a brojni su hodočasnici pristupili ispovijedi.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: