Nadbiskup Uzinić objavio detalje o kanonskim istragama poduzetim protiv svećenika Riječke nadbiskupije

Nadbiskup Uzinić objavio detalje o kanonskim istragama poduzetim protiv svećenika Riječke nadbiskupije

Nadbiskup je rekao kako je za sve slučajeve s kojima je bio upoznat pokrenuo potrebne istrage, prijavio Državnom odvjetništvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
22.05.2023 17:49

 

Radi se o 9 slučajeva za koje su pokrenute istrage, neke od njih i na osnovu anonimnih prijava. Uz ispriku svim žrtvama bilo kakvog nasilja počinjenog od strane svećenika i službenika Crkve, nadbiskup Mate Uzinić pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave.

''Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece.''

Apelirao je i na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja, posebno maloljetnika.

''Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio, ne ću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja'', rekao je nadbiskup.

Konferenciju za novinare započeo je emotivnim riječima i isprikom žrtvama.

''Osjećam duboku tugu i sram zbog zlostavljanja maloljetnih i punoljetnih osoba koje su pretrpjele od strane svećenika ili drugih osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Kao riječki nadbiskup upoznat sam s više prijava zlostavljanja koja su se dogodila u ovoj nadbiskupiji. Na žalost, razmjeri zlostavljanja su često i veći od onoga što se uspije istražiti i zbog toga od svih žrtava u svoje ime i ime Riječke nadbiskupije molim oprost'', rekao je.

Nadbiskup je novinare ukratko upoznao sa svakim od 9 slučajeva, a detaljan pregled o provedbi svake kanonske istrage novinarima je dostavio u pisanom obliku. Prvi proces završen je prije dolaska nadbiskupa Uzinića u Rijeku na mjesto koadjutora krajem 2020. godine, pet slučajeva vezano je uz optužbe zlostavljanja maloljetnika, dok su ostale optužbe vezane uz financije i priležništvo. Podsjetio je da je već ranije izrazio namjeru javnost izvijestiti o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji.

''Neke od ovih prijava su anonimne, što značajno otežava istrage, no i u tim slučajevima učinio sam sve što sam znao i mogao kako bih došao do utvrđivanja istine, a time i pravednosti za žrtve. Napominjem da, ukoliko dođe do novih saznanja ili prijava vezano za sljedeće slučajeve, kanonska istraga bit će ponovno otvorena'', rekao je riječki nadbiskup.

Cijeli izvještaj objavljen je na mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: