Nagrada "Milka Trnina" Tomislavu Fačiniju za izvedbu "Hrvatske mise"

Nagrada "Milka Trnina" Tomislavu Fačiniju za izvedbu "Hrvatske mise"

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika priopćilo je da je 18. svibnja donijelo odluku o dodjeli Nagrade za za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u 2021. godini dirigentu Tomislavu Fačiniju.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
HDGU
Objavljeno:
 
20.05.2022 13:42

 

Nagradu "Milka Trnina" dirigent Tomislav Fačini dobio je za dirigiranje koncertom u ciklusu Zbora HRT-a "Sfumato", održanom 16. studenog 2022. u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Na programu koncerta, povodom 30. obljetnice smrti skladatelja, izvedena je "Hrvatska misa" Borisa Papandopula.

Odluku o Nagradi donio je žiri u sastavu Davor Reba, predsjednik žirija, te Martina Gojčeta Silić, Srđan Čaldarović, Filip Fak i Aleksandar Jakopanec, članovi.

O Nagradi

HDGU je 1958. godine ustanovilo Nagradu i Diplomu "Milka Trnina". Nagrada se dodjeljuje za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.

Nagrada nosi ime "Milka Trnina" i dodjeljuje se kao trajna uspomena na znamenitu hrvatsku umjetnicu s velikim međunarodnim ugledom. Nagrada se dodjeljuje svake godine. Nagrada se sastoji od pisanog priznanja, medalje veličine 8 cm s reljefnim likom Milke Trnine (rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanija) i novčanog iznosa, koji određuje Upravni odbor HDGU-a.

Nagradu "Milka Trnina" može primiti svaki umjetnik samo jednom u životu (od ovog pravila izuzeti su samo oni umjetnici koji podjednako izvrsne rezultate postižu na dvama različitim instrumentima). Dobitnik "Nagrade 'Milka Trnina' mora biti državljanin Republike Hrvatske i član HDGU-a".

Žiri može dodijeliti i Diplomu "Milka Trnina" za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima.

Kandidate za Nagradu i Diplomu mogu predlagati u raspisanom roku glazbeno-kulturne ustanove, glazbene strukovne udruge i svaki član HDGU-a. U iznimnim slučajevima, Nagrada i Diploma može se dodijeliti za dva jednakovrijedna umjetnička ostvarenja ("ex aequo et bono").

Upravni odbor HDGU-a imenuje članove stručnog žirija koji međusobno određuju i predsjednika žirija. Svi članovi žirija moraju biti i članovi HDGU-a. Žiri se imenuje isključivo za odabir dobitnika nagrade za nastup u protekloj kalendarskoj godini. Žiri ima pet članova. Predsjednik HDGU-a  po funkciji  je član žirija. Žiri donosi odluku natpolovičnom većinom glasova svih imenovanih članova. Nakon prosudbe i prijedloga stručnog žirija, Nagradu potvrđuje Upravni odbor HDGU-a. Rad članova žirija ima karakter društvenog rada i ne nagrađuje se.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: