Nagradno ljetovanje na Lošinju za najbolje ekipe Vjeronaučne olimpijade

Nagradno ljetovanje na Lošinju za najbolje ekipe Vjeronaučne olimpijade

Zagrebačka nadbiskupija i ove je godine nagradila najbolje ekipe Vjeronaučne olimpijade ljetovanjem u Malom Lošinju organiziranom od 1. do 8. srpnja 2024. godine.

Autor
Ante Vladić/Josip Štefanac/Laudato/M.P.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
11.07.2024 20:09

 

Ove godine tu su nagradu svojim plasmanom na međužupanijskom (nadbiskupijskom) natjecanju u Karlovcu osvojile tri zagrebačke srednjoškolske ekipe sa svojim mentorima: III. gimnazija iz Zagreba s mentorom Stjepanom Pavekom, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba s mentorom Antom Vladićem i Škola suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba s mentorom Josipom Štefancem (zamjena za Mariju Berišić). Među osnovnim školama nagradu su osvojile četiri zagrebačke škole sa svojim mentorima: OŠ Lotrščak s mentorom Martinom Kajtazijem, OŠ Dragutina Tadijanovića s mentoricom Ivom Skelin (zamjena za Plamenka Nosića), OŠ Ružičnjak s mentoricom Marijom Tomečak i OŠ Žuti Brijeg s mentoricom Anom Šarec. Na ljetovanju je sudjelovala i Anita Vranić, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK-a. Tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijade bila je Socijalni nauk Crkve, a iza sjajnih rezultata i pokazanog znanja stoji veliko zajedništvo, mukotrpan rad, odricanje i učenje vjeronaučnih olimpijaca. Kao koordinatorica i pratnja grupe na Lošinju sudjelovala je i Sanja Plevko, tajnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi.

Ljetovanje je započelo okupljanjem ispred katedrale u ponedjeljak 1. srpnja, a nagrađene ekipe ispratile su predstojnica Ureda za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić i viša savjetnica u Uredu gđa Ivanka Petrović, poželjevši im sretan put te ispunjeno i plodonosno ljetovanje. Putovanje prema Malom Lošinju bilo je prvenstveno u molitvenom duhu, ali našlo se vremena i za druženje, upoznavanje i društvene igre.U Domu sv. Martina u Malom Lošinju sudionike nagradnog ljetovanja dočekali su preč. Ivica Budinšćak i preč. mr. Ivan Lukić, a vrijedne djelatnice Doma sv. Martina pripremile su obilan i ukusan ručak. Prvog dana poslije večere na programu su bile zanimljive i vesele igre upoznavanja pomoću kojih se cijela grupa više povezala. Predstavljen je program svih aktivnosti ovogodišnjega nagradnog ljetovanja, a učenici su ga s oduševljenjem prihvatili. Cijelo ljetovanje bilo je protkano mnoštvom duhovnih i tjelesnih aktivnosti. O duhovnim aktivnostima brigu je vodila vjeroučiteljica Iva Skelin. Svakoga jutra u 7:30 bilo je moguće otići na svetu misu u obližnju župnu crkvu Blažene Djevice Marije ili pak tijekom dana posjetiti kapelicu u Domu sv. Martina. Svako jutro prije doručka čitalo se evanđelje dana, a u 15 sati molila se krunica Božjeg milosrđa ili je vrijeme bilo rezervirano za Lectio divina. Svaki sudionik bio je nečiji "andeo čuvar" jer su se izvlačili papiriće s imenima osoba za koje su bili pozvani moliti, a svaki dan ljetovanja zaključen je molitvom Gospine krunice na obali mora. Vjeroučitelji mentori ekipa bili su otvoreni za sva pitanja učenika pa je stoga organizirana i „Cedevita s vjeroučiteljima“ u popodnevnim satima.

Vjeroučitelj Ante Vladić organizirao je u srijedu vjeronaučni kviz u kojem su učenici vrlo rado sudjelovali i pokazali svoje znanje, a vjeroučitelj Josip Štefanac u petak je održao katehezu #aovosamja u kojoj su učenici i mentori, između ostalog, imali zanimljiv i izazovan zadatak opisati sebe u nekoliko riječi u formi pjesme, u čemu su doista s interesom i radošću sudjelovali. Najupečatljiviji i učenicima najdraži dio programa bila je subotnja igra Oklada u kojoj su vjeroučenici pobijedili, a mentori su „okladu“ izgubili i za izazov morali skočiti odjeveni u more. Uz bogat program bilo je prilike i za obilje slobodnog vremena: organizirano je više turnira u odbojci i malom nogometu, a nije izostalo ni praćenje utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Dio učenika svako je popodne gledao četvrtu sezonu popularnog serijala Izabrani (The Chosen), a dio učenika i mentora je kroz razne društvene igre (belot, Rizik, briškula…) produbljivao zajedništvo i čekao da sunce malo oslabi. U nedjelju su se katamaranom zaputili na otok Susak i proveli prekrasno nedjeljno poslijepodne uz kupanje na pješčanoj plaži, igranje picigina i društvenih igara, uživajući u prirodi i lijepom vremenu.  Povratak u Zagreb bio je u ponedjeljak 8. srpnja, a koliko je ovo ljetovanje bilo lijepo, korisno i oplemenjujuće iskustvo svjedoče osmijesi i sjaj u očima vjeroučenika. Neprocjenjivi susreti u zajedništvu i smijehu bili su očitovanje neizmjerne Božje milosti. Mnogi su stekli prijatelje i sestre i braću za cijeli život.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: