Napuštanje Crkve – stvarnost ili privid?

Napuštanje Crkve – stvarnost ili privid?

Kako se s aktualnim događanjima nose Hrvati u Njemačkoj i koje je posljedice na njihov vjerski život ostavila koronakriza?

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
02.03.2021 21:00

 

Je li napuštanje Crkve stvarnost ili samo privid? Napuštaju li ljudi Crkvu i u kojoj mjeri? Koji je razlog tomu? Što se događa u Njemačkoj s članstvom, odnosno istupanjem iz Crkve? Je li zaista sve u novcu? Koje su posljedice istupanja iz Crkve i može li se time izbrisati sakrament Krštenja? Kako se s aktualnim događanjima nose Hrvati u Njemačkoj i koje je posljedice na njihov vjerski život ostavila koronakriza? Brine li se Crkva dovoljno za vjernike koji joj ostaju vjerni? O tim i mnogim drugim pitanjima govorili su naši večerašnji gosti u studiju: dr. sc. vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i mr. sc. fra Tomislav Glavnik, OFMConv, crkveni pravnik. 

Fra Tomislav Markić kazao je kako je koronakriza itekako utjecala na život Crkve i vjernika u iseljeništvu. S druge strane, istaknuo je i neke pozitivne stvari koje su nastale kao 'plod' koronakrize, jer svećenici su se u svom pastoralnom djelovanju morali prilagoditi novonastaloj situaciji.

– Pandemija je ostavila velike posljedice: onemogućila je susrete i putovanja, ali nam je omogućila da zavirimo u sebe i provodimo naše susrete na drugačiji način te da misije u sklopu pastorala provodimo 'online' – komentirao je fra Tomislav Markić. 

U nastavku se osvrnuo i na proces sekularizacije te na trenutačnu situaciju u Njemačkoj u vezi s napuštanjem Crkve i neprihvaćanjem crkvenog autoriteta.

Fra Tomislav Glavnik studirao je u Njemačkoj, stoga je dobro upoznat sa situacijom u tamošnjoj Crkvi. Osvrnuo se i na skandale koji su potresali i još uvijek potresaju Crkvu u Njemačkoj. 

– Za tu Crkvu treba moliti. Tamo ima toliko dobrih i kvalitetnih pojedinaca, a neke i osobno poznajem – kazao je fra Tomislav Glavnik.

Također, upozorio je na razliku između crkve kao građevine i institucije te Crkve kao zajednice vjernika. Mnogi vjernici dovoljno ne razumiju ili pak zanemaruju tu razlikovnu istinu, što može stvoriti konfuziju i dovesti do krive percepcije o Crkvi.

Iz Kölna nam se telefonom javio voditelj HKM-a, fra Vuk Buljan, koji je, među ostalim, kazao kako se 'duh protestantizma' nadvio nad sinodalni put Crkve u Njemačkoj. Po njegovu mišljenju, trenutačna negativna strujanja u Njemačkoj ne utječu na katolike u Republici Hrvatskoj.
 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: