''Obadva! Oba su pala!'' – riječi izgovorene na današnji dan obilježile su Domovinski rat

''Obadva! Oba su pala!'' – riječi izgovorene na današnji dan obilježile su Domovinski rat

''Obadva, obadva, oba su pala!''

Autor
kamenjar.com/Laudato/M.B.
Fotograf
Duško Jaramaz/Pixsell
Objavljeno:
 
21.09.2022 10:34

Kada je Filip Gaćina 21. rujna 1991. godine glasno viknuo: ''Obadva! Oba su pala'', nije ni slutio koliki će odjek njegov glas ostaviti u sjećanju brojnih Hrvata, kojima se nakon toga vratila nada da se mogu oduprijeti srpskoj agresiji.

Zečevo, malo mjesto između Rogoznice i Vodica, poprište je jedne od najpoznatijih scena iz Domovinskog rata. Naime, tamo je na današnji dan prije 31 godinu, 21. rujna 1991., u trenutcima kad se činilo da se Hrvatska ne će moći oduprijeti srpskoj agresiji, Filip Gaćina povikao: ''Obadva, obadva! Oba su pala!''

Rušenje srpskih ratnih aviona kamerom je zabilježio snimatelj amater Ivica Bilan, a snimka je postala moralna vodilja za brojne hrvatske dragovoljce i vojnike.

Kultna snimka koja je isti dan prikazana na TV-u, izazvala je opće oduševljenje i euforiju te predstavlja svojevrsnu prekretnicu Domovinskog rata kao jedna od prvih značajnih pobjeda nad tehnički znatno nadmoćnijim neprijateljem.

Uzvik koji je Filipu Gaćini zauvijek donio legendarni status danas ima posebno mjesto u sjećanju hrvatskog naroda, a snimka je jedan od najvažnijih prizora iz tih vremena, koji zorno svjedoče o hrabrosti hrvatskih branitelja.

Filip je preživio cijeli Domovinski rat, da bi 19. rujna 1998. poginuo u miru prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiranje ''Mungos''.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno