Obilježena trideseta obljetnica osnutka Hrvatskoga Caritasa

Obilježena trideseta obljetnica osnutka Hrvatskoga Caritasa

Svečana akademija povodom tridesete obljetnice osnutka Hrvatskoga Caritasa je u srijedu 15. studenoga u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu okupila Caritasove djelatnike, suradnike, volontere, podupiratelje, stipendiste te predstavnike crkvenih i državnih vlasti.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Siniša Kolar
Objavljeno:
 
16.11.2023 08:37

 

Govoreći o djelovanju Hrvatskog Caritasa, njegov predsjednik, varaždinski biskup Bože Radoš, naglasio je da su i statut i program Caritasa nadahnuti najvećom zapovijedi – ljubavi prema Bogu i bližnjemu te podsjetio na nekoliko smjernica i načela djelovanja, primjerice Caritasovu navigaciju: “Caritas se prepušta navigaciji srca i ne bira široke putove, nego uske staze, gdje ranjeni ljudi silaze i leže polumrtvi. Gdje mržnja otvori ranu, tu ljubav prolazi da zavije! Posebno je vidljiv Caritas u vremenima velikih nesreća i katastrofa. Hrvatski Caritas je rođen u najtežem razdoblju za naš narod, u vrijeme Domovinskog rata, da bi bio suputnik prognanicima, izbjeglicama, raseljenima i svima koji su ostali bez osnovnih sredstava za život. Ljubav ne uvjetuje pomoć ničim, ni položajem u društvu, ni službom koju netko obnaša, niti nacionalnošću niti vjerskom pripadnošću. Caritas polazi i trajno se vraća na na jedinu važnu adresu, a to je ‘čovjek u potrebi’, s jasnim programom i zahtjevom da se brat u potrebi ‘ljubi kao što se ljubi Bog.”

Zahvalivši svima koji pomažu radu Caritasa, ravnatelj fra Tomislav Glavnik je naglasio: “Da biste upoznali Caritas u cijelosti, ne treba mnogo, jer za dobro je potrebno malo. No, potrebno je postati dio njega. Malo vlastitog vremena, malo volje, malo ideja, malo požrtvovnosti,….onda to malo postaje više, najviše i tako, dajući sebe i darujući od sebe, sve oko vas postaje CARITAS – djelatna, djelotvorna ljubav prema bližnjemu. U biti, to i želimo. Da svijet koji nas okružuje postane Caritas.”

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH, sudionicima se obratio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić: “U ime Vlade Republike Hrvatske želim vam zahvaliti na svemu što činite, ne samo vi u Hrvatskom Caritasu, nego i čitava vaša zajednica svih biskupijskih Caritasa čini svakog dana – dajete jasan odgovor onima koji su u potrebi. Od onog djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi do onoga starog i samog koji je u potrebi. U tom smislu želim vam zahvaliti i na realizaciji svih naših programa kroz Europski socijalni fond i FEAD program gdje ste, koristeći sredstva EU, ne samo pokucali na nečija vrata, nego donijeli toplinu i potrebna materijalna sredstva ili barem, ako ništa drugo, obrok za taj dan.”

Na svečanoj akademiji kojoj su prisustvovali gotovi svi hrvatski biskupi, ovih dana okupljeni na plenarnom zasjedanju u Zagrebu, prikazan je kratki mozaični film o programskim područjima u koje je uključen Hrvatski Caritas, djelujući u suradnji s mrežom Caritasa u zemlji i inozemstvu, a u glazbenom dijelu programa sudjelovao je glazbeni sastav Zajednice Božja pobjeda.

U sklopu programa obilježavanja svoje 30. obljetnice Hrvatski Caritas je na prostoru ispred katedrale na Kaptolu tijekom dana postavio jedan od svojih stambenih modula s Banovine. Modul su prolaznici mogli razgledati, upoznati se s programom stambenog zbrinjavanja i obnove koji na Banovini provodi Hrvatski Caritas te razgovarati s djelatnicima Caritasa i Snježanom Pokorny, bivšom korisnicom takvog modula.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: