Obljetnica utemeljenja: 53 godine Kršćanske sadašnjosti

Obljetnica utemeljenja: 53 godine Kršćanske sadašnjosti

Ona je zamišljena kao sredstvo koncilske obnove Crkve i uprisutnjenja kršćanskih vrjednota u naše društvo i kulturu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Kršćanska sadašnjost
Objavljeno:
 
22.02.2021 16:02

 

Prije 53 godine, na blagdan Katedre svetog Petra, 22. veljače 1968., kardinal Franjo Šeper dekretom je ustanovio Kršćansku sadašnjost – Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije.

KS je osnovao karizmatični trolist: dr. Vjekoslav Bajsić, dr. Josip Turčinović i dr. Tomislav Janko Šagi-Bunić – kako ih je nazvao njihov dugogodišnji suradnik, p. Bonaventura Duda. Ona je zamišljena kao sredstvo koncilske obnove Crkve i uprisutnjenja kršćanskih vrjednota u naše društvo i kulturu.

– Kršćanska sadašnjost je dakako u osnovici izdavačka kuća, proizvoditelj knjiga, časopisa […]. Ja ju najprije vidim kao jedinstveni skup ljudi, osoba koje su svoje sposobnosti i svoje živote udružile u jednom pothvatu i jednoj požrtvovnosti – rekao je Tomislav Janko Šagi-Bunić.

Takva djelatnost traje već 53 godine. Svaki 'rođendan', bilo da je riječ o osobi bilo o instituciji, prigoda je za iskazivanje zahvalnosti Bogu za dar postojanja, za svojevrstan pogled unatrag te hrabro kročenje u budućnost.

– Kršćanska je sadašnjost danas još snažnije pozvana oblikovati kršćansku kulturu u Hrvatskoj. Teološka je kultura nedvojbeno važna sastavnica kulture jednoga naroda – poručio je kardinal Bozanić u homiliji o 40. obljetnici utemeljenja KS-a.

KS je dao značajan prilog hrvatskoj, posebice crkvenoj kulturi tijekom svoje povijesti, a to nastavlja činiti i danas. Izdavački profil KS-a, tradicionalan, ali istodobno aktualan i prepoznatljiv, čini nakladničku kuću nezaobilaznom sustvarateljicom kršćanske misli i teološke znanosti, kršćanske kulture, kulture pismenosti i poučenosti u vjeri, kulture umjetnosti i ljepote, kulture znanja i kompetentnosti u svijetu, kojemu je potrebna transcendencija i odgovorno kršćanstvo u izgradnji istinskoga humanizma. 

Danas, unatoč mnogim izazovima, KS nastavlja svoju djelatnost izdavaštva, nastojeći novim projektima uhvatiti korak sa suvremenim svijetom. U tome im čestitamo i želimo još mnogo ispunjenih jubileja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno