Obnova Svetišta Majke Božje Lurdske u Zagrebu

Obnova Svetišta Majke Božje Lurdske u Zagrebu

Svetište Gospe Lurdske u Zagrebu pokreće akciju ''1 euro 10 poruka'' za dovršetak izgradnje crkve Majke Božje Lurdske. Poruku i molbu za donacijom od 1 eura ili više proslijedite na 10 ili više svojih prijatelja/ica te time postanite dio velike obitelji dobročinitelja Svetišta za koju franjevci Majke Božje Lurdske svakodnevno mole.

Autor
Ivan Maletić/Laudato/M.P.
Fotograf
Ivan Maletić
Objavljeno:
 
01.08.2024 13:20

 

O projektu izgradnje crkve Majke Božje Lurdske

U nekadašnjem istočnom dijelu grada Zagreba, a danas u širem centru grada, smještena je crkva Majke Božje Lurdske koja se nalazi u sklopu samostana franjevaca Provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. 

Na molbu zagrebačkog nadbiskupa, blaženog Alojzija Stepinca, franjevci su 1935. godine započeli s pripremama za gradnju crkve koja će služiti kao župna crkva. Kripta crkve, prema projektu arhitekta Jože Plečnika, napravljena je i blagoslovljena već 1939. godine. Kako su došle ratne strahote II. svjetskog rata, tako se prekinulo s izvođenjem radova na 'gornjoj' crkvi. 

Radovi su nastavljeni tek 1970./71., kada je crkva izgrađena, ali nažalost, njezin interijer nikada nije uređen. Uprava Provincije je stoga početkom XXI. stoljeća odlučila ovo nedovršeno zdanje dovršiti i u tu je svrhu ishodovala potrebne dozvole za daljnju gradnju, prema projektnoj dokumentaciji arhitekta Igora Gojnika. 

Izvedbeni projekt crkve napravljen je na osnovu ideje Majke Božje Lurdske koja svojim plaštem obuhvaća cijelu površinu crkve i sve one koji se nalaze unutar nje. 

Akcija ''1 euro 10 poruka''

Ovom akcijom "1 euro 10 poruka" pokreće se projekt prikupljanja sredstava za dovršetak ovoga projekta kao i plaćanje pristiglih financijskih obveza.

Doniranjem 1 eura i slanjem ove poruke još 10 svojih prijatelja/ica postajete dio naše velike obitelji za koju fratri ovoga samostana svakodnevno mole, a subotom u 19 sati slave i svetu Misu na grobu sluge Božjeg fra Ante Antića.

Link za donaciju.

 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: