Obnovljena barokna propovjedaonica u franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu

Obnovljena barokna propovjedaonica u franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu

Sanacija i ostali radovi na propovjedaonici započeti 2015. godine, završeni su 28. srpnja 2021.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Brankica Lukačević
Objavljeno:
 
29.07.2021 18:57

 

Barokna propovjedaonica iz 1760. godine, smještena u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, uz južni zid lađe, između oltara sv. Franje i oltara Marije Pomoćnice kršćana, ovih je dana dobila svoj prvotni oblik i zasjala u punom sjaju, piše IKA.

Skulpture s propovjedaonice obnavljane su u Hrvatskom restauratorskom zavodu odjela u Ludbregu, a ostale su radove djelatnici istoga odjela radili u samoj crkvi u posebno prilagođenim uvjetima.

Samostanske kronike ne spominju autora propovjedaonice, ali spominje se da je 27. veljače 1760. u njezinu vrhu postavljen kip sv. Ivana Kapistranskog te su iste godine 24. svibnja završeni radovi na njoj. Propovjedaonica je drvena, polikromirana, bogato ukrašena rezbarenim elementima.

– Nakon što je propovjedaonica još prije šest godina sanirana, obavljeni su i radovi na rekonstrukciji  kredne osnove, pozlatarski radovi i retuš na baldahinu, restaurirani su i svi kipovi, uključvo i kip sv. Ivana Kapistranskog na vrhu propovjedaonice te skulpture četvorice evanđelista koje su vraćene na izvorne pozicije. Ove godine dovršeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na pozadinskoj stijeni i balkonu, učvršćena podnica i prekrasnim motivom Isusa, Dobrog Pastira, oslikana vrata propovjedaonice kroz koja se u propovjedaonicu može ući iz hodnika prvog kata sjevernog krila samostana – pojasnio je gvardijan, fra Klaudio Milohaović.

Dodao je da je u planu restauracija oltara sv. Franje i sv. Ane, a kako je crkva Presvetog Trojstva pretrpjela i znatna oštećenja nakon potresa na Banovini, što je najvidljivije po pukotinama na koru, na kojemu su smještene orgulje iz 1767. godine, bit će potrebna obnova i tog dijela crkve, kao i orgulja.  Ovih su dana postavljene skele te će uskoro krenuti i obnova krovišta i samog krova na crkvi.

Uz veliku pomoć Ministarstva kulture, većina potrebnih sredstava za obnovu osigurana je iz fondova Europske unije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno