Od Azije do Oceanije: Crkva raste kroz bratstvo i suosjećanje

Od Azije do Oceanije: Crkva raste kroz bratstvo i suosjećanje

Na početku jedna dobra vijest

Autor
Prijevod: Nina Matek
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
18.09.2024 11:04

Započeo bi s jednom dobrom vijesti. Predstavlja dvoje ljudi koji će se vjenčati sljedeću subotu te moli okupljene da im pljeskom daju podršku. Lijepo je vidjeti ljubav koja vodi osnivanju nove obitelji, a želio bih zahvaliti Gospodinu na tome.

Nastavio bih govoriti o svom apostolskom putovanju u Aziju i Oceaniju, putovanju koje nije turističko, već putovanje na kojem se pronosi Božja riječ i upoznaje duša naroda. Prvi papa koji je krenuo prema Aziji bio je Pavao VI. 1970. godine, posjetivši Filipine, Australiju i druge zemlje. Nakon njega papa Ivan XXIII. bio je prvi papa koji je napustio Vatikan vlakom na putu prema Asizu. S ovim primjerima na umu, on je ove godine posjetio četiri zemlje: Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur i zahvaljuje Gospodinu što mu je omogućeno to učiniti.

Tijekom putovanja uočava kako je Crkva često previše eurocentrična, dok u stvarnosti ona cvjeta i raste u drugim dijelovima svijeta. U Indoneziji, iako su katolici manjina (oko 3 % populacije), doživio je živu Crkvu, punu suosjećanja, bliskosti i milosrđa. Smatra da se kršćani u tim regijama trebaju usmjeriti na suosjećanje kao put svjedočenja Krista.

U Papui Novoj Gvineji susreo je misionare i katehete te mlade koji su ga se posebno dojmili svojom glazbom i pjesmom. Vidi potencijal za razvoj bratstva i očuvanje okoliša u toj regiji. Papua Nova Gvineja može biti "radionica" cjelovitog razvoja potaknutog Evanđeljem.

Istočni Timor ostavlja poseban dojam na njega zbog povijesne povezanosti Crkve s procesom osamostaljenja naroda, uvijek usmjeravajući ljude prema miru i pomirenju. Taj narod vidi kao mudar i radostan, a posebno ističe djecu čiji osmijesi simboliziraju svijetlu budućnost Crkve.

Na kraju, u Singapuru, koji je vrlo različit od ostalih zemalja, uočava živu Crkvu koja se usredotočuje na sklad i bratstvo između različitih etničkih skupina, kultura i religija. Premda su kršćani manjina, oni igraju važnu ulogu svjedočeći nadu koja nadilazi ekonomske dobitke.

Na kraju zahvaljuje svim narodima koje je posjetio, vlastima koje su pomogle u organizaciji te Bogu na daru ovog putovanja. Blagoslov želi svima koje je susreo, moleći za put mira i bratstva. Pozdravlja sve prisutne.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: