Odluka pape Ivana Pavla II. o priznanju Hrvatske bila je itekako hrabra

Odluka pape Ivana Pavla II. o priznanju Hrvatske bila je itekako hrabra

Gost u studiju bio je Neven Pelicarić, donedavni veleposlanik RH u Vatikanu.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
13.01.2022 20:59

 

Povodom tridesete obljetnice priznanja Republike Hrvatske od Svete Stolice, u ''Izdvojenom'' je gostovao donedavni veleposlanik RH u Vatikanu, Neven Pelicarić. Na početku emisije čestitku Republici Hrvatskoj, povodom tridesete obljetnice priznanja, uputio je apostolski nuncij, mons. Giorgio Lingua.

– Obično se smatra da osoba u dobi od 30 godina postaje zrela. Dakle, možemo reći da i Hrvatska doseže zrelu dob, a dokaz su toga i ciljevi koji su pred ostvarenjem, poput ulaska u schengensku zonu i uvođenja eura, nakon što je prije nekoliko godina pristupila Europskoj uniji. Sveta je Stolica ponosna što je od samog početka polagala potpuno povjerenje u ovu zemlju pokazujući time, prije svega zahvaljujući svetom Ivanu Pavlu II., proročku intuiciju. Sjetite se onoga što je Papa Poljak izjavio, misleći na Hrvatsku, 29. lipnja 1991., samo 4 dana nakon jednostranog proglašenja neovisnosti zemlje, koja je i dalje čekala na međunarodno priznanje: ''Još jednom ponavljam,'' rekao je, ''da se prava i legitimne težnje naroda ne mogu i ne smiju gušiti silom, i želim potaknuti sve one inicijative koje imaju za cilj traženje pravednih rješenja, jedinih koja mogu jamčiti mir i bratski suživot među narodima'' – istaknuo je apostolski nuncij u RH.

Neven Pelicarić kazao je kako je papa Ivan Pavao II. više puta upozoravao na probleme ratova te isticao pravo naroda na slobodu i vlastitu državu – imao je za to senzibilitet.

– Sveta Stolica uvijek ima politiku da odluku o priznanju i odluku o granicama neke države donosi na kraju rata, sukoba ili nemira, te kad se već potpišu mirovni ugovori. Dok je sve još bilo u kaosu krvavog sukoba, odluka Svete Stolice o priznanju Republike Hrvatske predstavlja svojevrsni presedan. Činjenica je da je Papa bio Slaven (dolazio je iz Poljske) koji se borio za slobodu svoje zemlje, stoga je imao poseban senzibilitet za Hrvatsku. Također, oko sebe je imao osobe koje su bile dobro informirane o tome što se u Hrvatskoj tada događalo – kazao je Neven Pelicarić opisujući kako je došlo do priznanja Republike Hrvatske od strane Vatikana.

Smatra kako je, u to vrijeme, odluka pape Ivana Pavla II. o priznanju Hrvatske bila itekako hrabra i velika odluka, koju nije bilo lako donijeti. Isto je u telefonskom javljanju u emisiju potvrdila Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva RH u Vatikanu. 

– Ova nam je obljetnica važna, stoga će se obilježavati tijekom cijele 2022. godine. Obilježavanje će uključivati razne panele i manifestacije – kazala je Zupičić, dodavši kako se nada da koronakriza ne će previše utjecati na realizaciju svega onoga što su isplanirali.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: