Održan provincijski kapitul franjevaca trećoredaca

Održan provincijski kapitul franjevaca trećoredaca

U Samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu održan je od 6. do 9. travnja kapitul Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
franjevcitrecoredci.hr
Objavljeno:
 
11.04.2021 10:54

 

Na kapitulu, pod predsjedanjem generalnoga vikara Trećega samostanskog reda sv. Franje i generalnoga vizitatora, fra Seana O. Sheridana, sudjelovala su dvadeset i trojica redovnika.

Provjera antigenskim testom neposredno prije kapitula pokazala je da su svi njegovi članovi i svi koji su u vrijeme kapitula trebali boraviti u samostanu bili negativni na bolest Covid-19. Svagdašnja kontrola temperature tijekom kapitula pokazala je da nije došlo do zaraze sudionika te se kapitul, s obzirom na sadašnju pandemiju, održao bez teškoća od početka do kraja.

Kapitul je započeo u utorak 6. travnja, u jutarnjim satima, euharistijskim slavljem koje je predslavio provincijal, fra Ivo Martinović, a na kojemu je propovijedao fra Sean, te euharistijskim klanjanjem i zazivom Duha Svetoga. Poslije toga u službu su uvedeni ponovno izabrani provincijal, fra Ivo Martinović; novi provincijski vikar, fra Branko Lovrić te ostali provincijski vijećnici, članovi nove provincijske Uprave: fra Zvonimir Brusač, fra Matej Jovanovac, fra Branko Janjić i fra Ivan Paponja.

Tijekom sljedećih dana održavale su se svako prijepodne i poslijepodne kapitulske sjednice na kojima su članovi kapitula raspravljali o važnim temama za život i budućnost Provincije. Najprije su predočena izvješća generalnoga vizitatora, fra Seana Sheridana i provincijala, fra Ive Martinovića, a zatim i izvješća iz različitih polja života i djelovanja Provincije u proteklom četveroljeću (briga za zvanja, početna formacija, trajna formacija i redovnička duhovnost, apostolat i pastoralni rad, ekonomija i građenje, kulturna baština i druga).

Poslijepodne drugog dana kapitula bilo je posvećeno temi: 'Zaštita maloljetnih i ranjivih osoba'. Mr. sc. Marina Šijaković, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskome katoličkom sveučilištu, održala je uvodno izlaganje. Najprije je prikazala i definirala vrste zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba (fizičko, emocionalno i spolno zlostavljanje, zlostavljanje u savjesti, zanemarivanje), profil zlostavljačâ te posljedice zlostavljanja kod djece i ranjivih osoba. U nastavku je istaknula važnost cjelovite početne formacije redovnika i svećenika, koja treba obuhvaćati duhovnu, intelektualnu, pastoralnu te posebno dobru ljudsku formaciju. Na kraju su sudionici kapitula imali priliku za razgovor i pitanja o ovoj aktualnoj temi. Nakon nje izlaganje je održao predsjedatelj kapitula, fra Sean O. Sheridan, vikar Reda i generalni vizitator te također ravnatelj Ureda Reda za zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba. On je prikazao aktualne crkvene dokumente i propise o toj temi te odredbe zakonodavstva Reda, kojima se uređuju pristup i postupci na području zaštite i promicanja dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u kontekstu života i djelovanja Crkve i redovničkih zajednica.

U drugom dijelu kapitula, u radu u tematskim skupinama i na zajedničkim sjednicama, raspravljalo se o smjernicama za život i djelovanje Provincije i za rad njezine nove Uprave. Na kraju je, u petak 9. travnja, usvojeno jedanaest odluka i sedam preporuka provincijskoga kapitula za daljnji hod i poslanje Provincije u sljedeće četiri godine.

Na zadnjoj sjednici kapitula, 9. travnja poslijepodne, završne govore održali su predsjedatelj kapitula, fra Sean Sheridan i provincijal, fra Ivo Martinović. Kapitul je završen pjevanjem himna 'Tebe, Boga, hvalimo' i zahvalnom molitvom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: