Održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Lurd

Održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Lurd

U sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu održan je u srijedu 22. ožujka prvi sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu 29. hodočašća vjernika Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd, koje će se održati od 9. do 16. svibnja, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata.

Autor
Vojni ordinarijat/Laudato/F.P.
Fotograf
Vojni ordinarijat
Objavljeno:
 
22.03.2023 15:04

 

Nacionalno hodočašće održat će se u sklopu 63. međunarodnog vojnog hodočašća, čije je geslo ove godine: ''…Želim da ovdje izgrade kapelicu…''.  Na sastanku Koordinacijskog odbora sudjelovali su članovi Povjerenstva Vojnog ordinarijata za pripremu i provedbu hodočašća u Lurd, predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi.

U uvodnoj riječi vojni ordinarij Jure Bogdan, pozdravivši okupljene, naglasio je svrhu hodočašća, a to je osobni susret s Bogom i rast u vjeri. Hodočašća pripadaju u red pučkih pobožnosti i pučke religioznosti, a smisao i ljepotu hodočašća biskup je istaknuo citatom iz Katekizma Katoličke crkve: ''Pučka religioznost je, u biti skup vrednota koje, s kršćanskom mudrošću, odgovaraju velikim egzistencijalnim pitanjima. Zdrav katolički pučki osjećaj jest u sposobnosti sinteze gledom na ljudsko postojanje. Tako on stvaralački povezuje božansko i ljudsko, Krista i Mariju, duh i tijelo, zajedništvo i ustanove, osobu i zajednicu, vjeru i domovinu, um i osjećanje.'' (br. 1676).

Sastankom je koordinirao generalni vikar Vojnog ordinarijata, don Marko Medo, koji je nakon uvodnog govora biskupa Bogdana pozdravio sve prisutne, a na osobit način zapovjednika 29. hodočašća u Lurd, brigadnog generala Ivana Raosa, zamjenika zapovjednika brigadnog generala Željka Ljubasa i zamjenika zapovjednika za MUP Stjepana Milkovića. Okupljene je don Marko upoznao s dosadašnjim radom i aktivnostima u pripremi hodočašća, obavijestio je o broju prijavljenih za hodočašće, izvijestio je o prijevoznim i smještajnim kapacitetima u Lurdu, kao i o zacrtanim terminima i aktivnostima koje slijede. Dogovorena su daljnja zaduženja i planovi vezani uz pripravu provedbe hodočašća, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: