Održan stručni skup o dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi

Održan stručni skup o dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi

Svrha toga obilježavanja jest usmjeriti pozornost društvene zajednice na potrebe djece i podsjetiti da nam svima na prvome mjestu mora biti dobrobit djece.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
26.10.2021 10:58

 

Povodom Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta, održan je 25. listopada u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu stručni skup za nad/biskupijske povjerenike za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod naslovom: 'Dobrobit maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi – trenutačno stanje i perspektive'.

Odluku o organiziranju ovog stručnog skupa donijelo je Povjerenstvo HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba na svojoj drugoj sjednici, 1. lipnja ove godine, s ciljem utvrđivanja potreba i planiranja potrebnih aktivnosti kako bi što bolje ispunilo svoju zadaću zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, izvijestila je IKA.

Skup je organiziran u listopadu jer se u Hrvatskoj prvi tjedan u mjesecu listopadu tradicionalno obilježava kao Dječji tjedan, a prvi dan u tome tjednu kao Međunarodni dan djeteta. Svrha toga obilježavanja jest usmjeriti pozornost društvene zajednice na potrebe djece te sve one koji odgajaju i donose odluke podsjetiti da nam svima na prvome mjestu mora biti dobrobit djece, ali i odraslih ranjivih osoba.

Jedna od najvažnijih zadaća Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba jest predlaganje preventivnih mjera, koje prije svega uključuju edukaciju, kako bi se roditeljima i skrbnicima maloljetnika i ranjivih osoba, pastoralnim djelatnicima, klericima i laicima, pomoglo prepoznavati znakove zlostavljanja i primjene odgovarajućih mjera zaštite. Glavna je nakana umanjiti broj žrtava te brza i učinkovita pomoć eventualnim žrtvama.

U uvodnoj riječi predsjednik Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba HBK-a, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, mons. Mate Uzinić, istaknuo je da nam je potrebno obraćenje i obnova, jer se još uvijek nismo dovoljno suočili s ovom pojavom, te je iznio primjere nekih osobnih susreta sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja. O samom je susretu rekao da je priliku za zajedničko traženje puteva pastoralnog djelovanja s posebnom brigom prema onima koji su već ranjeni, zlostavljani, ali i s pogledom prema naprijed kako bi gradili sigurna okruženja, u našim nad/biskupijama i zajednicama.

Uslijedila su predavanja koja su održana mrežnim putem uz danu mogućnost sudionicima da se aktivno uključe svojim pitanjima i komentarima.

Prvo izlaganje imala je gđa Dagmar Hörmandinger-Chusin, voditeljica Ureda za prevenciju u biskupiji Linz u Austriji. Ona je prikazala na koji je način njihov ured organiziran, koje su njegove aktivnosti, što je dosad učinjeno, kao i poteškoće i izazove s kojima se suočavaju. Poručila je da je važno prekinuti svaki oblik nasilja, preuzeti odgovornost i senzibilizirati ljude za kulturu svjesnosti – vidjeti umjesto skrenuti pogled. Da bi se to ostvarilo, potrebna je edukacija, suradnja, financijski uvjeti i osobe koje su stručnjaci – profesionalci na području zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, zaključila je gđa Hörmandinger-Chusin.

Drugo izlaganje održao je vlč. Gottfried Ugolini, psiholog, izvanredni predavač na Filozofsko-teološkom fakultetu u Brixenu, u Italiji, psihološki i duhovni savjetnik sjemeništaraca, svećenika, redovnika, pastoralnih djelatnika, voditelj biskupijske službe u Bolzanu Bresaoneu za zaštitu maloljetnika i ugroženih osoba te član Odbora za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije. Zaštita maloljetnika misija je Crkve, rekao je vlč. Ugolini, naglasivši da je došlo do promjene od reagiranja na pojedinačne slučajeve do proaktivnog djelovanja na području zaštite. Istaknuo je da je stav biskupije Bolzano Bressanone da je zaštita maloljetnika prioritet i obveza te da iz tog stava proizlazi i kampanja informiranja i podizanja svijesti o važnosti dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba. Vlč. Ugolini predstavio je i rad službe za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba biskupije Bolzano Bresanone, njezinu strukturu, aktivnosti i planove.

Sudionici skupa dobili su poziv da riješe upitnik kako bi se utvrdilo što je na području zaštite maloljetnika i ranjivih osoba dosad poduzeto, te koje su poteškoće i potrebe kako bi Povjerenstvo moglo planirati aktivnosti. Tajnica Povjerenstva, mr. sc. Marina Šijaković, imala je izlaganje pod naslovom: 'Metropolijski uredi za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i biskupijski povjerenici: otvorena pitanja i perspektive – analiza upitnika'. Sudionici su predložili teme edukacija, ali iznijeli i poteškoće s kojima se susreću. Velik broj sudionika istaknuo je važnost preventivnog rada.

Nazočnima je potom predstavljen Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji nudi edukacije iz područja zaštite maloljetnika i ranjivih osoba.

Skup je organizirala radna skupina Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba HBK-a, čiji su članovi: Josip Bošnjaković i Tomislav Vurušić (oni su i prevodili spomenuta inozemna predavanja) te Monika Ećimović i Marina Šijaković. Iduća sjednica Povjerenstva najavljena je za 10. siječnja 2022.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno