Održan svečani blagoslov poprsja kralja svetog Ladislava

Održan svečani blagoslov poprsja kralja svetog Ladislava

Sveti Ladislav zajednički je svetac mađarskog i hrvatskog naroda.

Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.06.2024 10:58

 

U organizaciji Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj održana je spomen-svečanost blagoslova poprsja kralja svetog Ladislava koje je blagoslovio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua. Sveti Ladislav zajednički je svetac mađarskog i hrvatskog naroda. Osnovao je Zagrebačku biskupiju 1093. godine. Borio se za očuvanje kršćanskih vrijednosti i katoličke vjere. Na svečanom blagoslovu prisutnima se obratio Nj. E. dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj. 

Vaše Ekselencijo Monsignore Lingua, Apostolski Nuncij, velečasni Oče Almási, Poštovane dame i gospodo, dragi naši prijatelji!

Hvala vam što ste prihvatili naš poziv na našu tradicionalnu spomen svečanost povodom Dana sv. Ladislava.

Danas se ovdje u Zagrebu spominjemo kralja svetog Ladislava, jednog od velikana srednjovjekovnog kršćanstva. Sveti Ladislav nije bio samo mađarski kralj, njegova je osoba ujedinila i još ujedinjuje narode Srednje Europe: rođen je u Poljskoj, a njegova majka Riksa Pijastović bila je vrlo pobožna poljska kraljica, od koje je - prema legendama - naslijedio duboku vjeru i poniznost, a od oca, od ugarskog kralja Bele junaštvo i hrabrost.

Njegova sestra, kraljica Jelena Lijepa postala je supruga hrvatskog kralja Zvonimira, kojom ženidbom postala je još čvršća veza između susjednih mađarskog i hrvatskog naroda. Zahvaljujući tome Ladislav je 1093. godine osnovao zagrebačku biskupiju.

Vjerujem da su 1000 godina stari odnosi i danas žive. Naša kršćanska vjera, kulturne i povijesne veze i danas tijesno povezuju naše narode ovdje u srednjoeuropskoj regiji.

Vjera i hrabrost svetog Ladislava primjer su i današnjim ljudima: prije gotovo 1000 godina kršćanska vjera i temeljne vrijednosti naroda bili su pod ozbiljnim napadima, koje su mogli obraniti samo zajedništvom i odlučnim djelovanjem. Iako u drugačijem obliku, ali i danas su ozbiljno napadnuti ne samo naša vjera, nego i temelji našeg društva, naše obitelji i naše tradicionalne vrijednosti. Kako bismo sačuvali te vrijednosti, nije nam dovoljno djelovati samostalno, nego se moramo ponovno ujediniti i zauzeti se za svoje obitelji i za naše društvo.

Hvala vam još jednom što ste došli, a sad molim Monsinjora Nuncija i Velečasnog Oca da blagoslove poprsje našeg kralja svetog Ladislava, rekao je u svom obraćanju veleposlanik Mađarske, Nj. E. dr. Csaba Demcsák.

Svečani blagoslov završen je polaganjem vijenaca u čast svetog Ladislava. Ovaj događaj okupio je predstavnike diplomatske zajednice,  predstavnike diplomatskog zbora te brojne uzvanike.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: