Održan Svećenički dan Sisačke biskupije

Održan Svećenički dan Sisačke biskupije

Predavanje na temu ''Sinodski hod mjesne Crkve – Iskustvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije'' održao je tajnik Sinode, dr. sc. Denis Barić.

Autor
Mediji Sisačke biskupije/S.V./Laudato/G.O.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije/Stjepan Vego
Objavljeno:
 
06.10.2022 16:55

 

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 6. listopada, u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu, pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu Sinodski hod mjesne Crkve – Iskustvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije održao je tajnik Sinode, dr. sc. Denis Barić.

U svom uvodu dr. Barić rekao je kako je u posljednje vrijeme sinoda upravo jedan od najčešće spominjanih pojmova u Crkvi, iako ona nije nikakva novost, dapače, sinoda je crkvena stvarnost koja pripada konstitutivnosti Crkve i to kao izražaj jedinstvenoga načina kojim se Bog odnosi prema ljudima.

''Imajući taj odnos Boga i čovjeka pred sobom, vjerujem da je lako razumjeti i postulat sadržan u nazivu Opće biskupske sinode sazvane 2021. godine: 'Zajedništvo, sudjelovanje i poslanje'. U njemu možemo iščitati da je sinoda poziv na specifičan način življenja i djelovanja koji se očituje u zajedničkome slušanju Riječi i u slavljenju Euharistije, u življenju zajedništva i u sudioništvu i suodgovornosti svega Božjeg naroda u životu i poslanju Crkve, premda u razlikovanju i različitosti službâ i karizma. U tom smislu, pojedine mjesne Crkve nakon Drugog vatikanskog koncila slijede želju Koncila o održavanju sinode u mjesnim Crkvama'', rekao je dr. Barić.

Predavač je pojasnio i kako biskupijske sinode kroz povijest, ali i danas, imaju veliku i višestruku važnost u Crkvi.

''Na biskupijskim sinodama donosili su se i proglašavali mnogobrojni dekreti i odredbe kojima je uređivana disciplina klera i vjernika. To zakonodavno tijelo bilo je od najveće važnosti za očuvanje jedinstva, obranu i osiguranje unutarnjega i vanjskoga mira u Crkvi, za usklađivanje i pospješivanje vanjskoga djelovanja i za uređivanje ćudorednoga života svih članova Crkve'', rekao je te je u nastavku s okupljenima podijelio iskustvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a u čijem su pripremnom razdoblju sudjelovale i župe današnje Sisačke biskupije.

Na kraju, zaključio je kako je Crkva vidljiva tamo gdje vjernici žive zajedništvo, nošeni djelovanjem Duha Svetoga, a putovi koje otvara Duh i na kojima sudjeluju članovi Crkve, različiti su.

''Usprkos njezinim ranama, grijesima i nesavršenosti, Crkvu vodi Božji Duh, u njoj je Krist živ i djelatan. Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije pokazala je da u međuodnosima u Crkvi vodilja trebaju biti ljubav jednih prema drugima i osluškivanje Duha, pazeći na 'osjećaj vjere i vjernika' ('sensus fidei et fidelium'), da bi se moglo osjećati s Crkvom ('sentire cum Ecclesia').''

U drugom dijelu biskup Košić progovorio je o Sinodi Sisačke biskupije. Imenovan je tajnik Sinode, dr. sc. Ivan Petrović, župnik iz Popovače, te članovi Tajništva u sastavu: vlč. Ivan Kuzmić, upravitelj župe Sunja, s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda, Stjepan Vego, predstojnik Ureda za odnose s javnošću, Lukrecija Špoljar, vjeroučiteljica iz Kloštar Ivanića, Ivan Glavinić, vjeroučitelj iz Siska, te Branka Martinović iz Popovače. Kako je biskup istaknuo, zadaća je Tajništva da pod njegovim vodstvom organiziraju, analiziraju i vode pripremu te potom i održavanje Sinode. Ovime je ujedno i započelo pripremno razdoblje Sinode, a uskoro će biti objavljeno geslo i himna te će svećenici i vjernici dobiti konkretne upute kako sudjelovati. Od nadolazećih događaja u biskupiji biskup je istaknuo Obiteljski dan koji će se održati u katedralnoj župi u subotu 15. listopada te pastoralne pohode Glinskom dekanatu, a koji za cilj imaju prije svega susret s vjernicima. Biskup je pozvao svećenike na biskupijsko hodočašće u Rim i na grob brata Bonifacija Ivana Pavletića, koje će se održati od 2. do 6. studenoga.

Na kraju susreta svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih, vlč. Marijan Štingl, osvrnuo se na održani SHKM u Bjelovaru, a povjerenik za pastoral braka i obitelji, vlč. Branko Koretić, predstavio je program ususret Danu obitelji koji će se održati po župama biskupije. Povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom Željka Šemper izvijestila je župnike o radu ovog povjerenstva te je najavila kako će se u proljeće sljedeće godine proslaviti deset godina od osnutka zajednice ''Vjera i svjetlo'' u biskupiji.

Sljedeći svećenički dan održat će se 10. studenoga.

Sisak

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: