Održan tradicionalni susret mladih na Čikeriji

Održan tradicionalni susret mladih na Čikeriji

U malom vinogradarskom naselju Čikerija kraj Subotice u subotu, 17. kolovoza, održana je tradicionalna Čikerijada, susret djece, mladih i obitelji iz Subotice i okolice.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
NIU Hrvatska riječ
Objavljeno:
 
21.08.2024 17:46

 

Na trećoj Čikerijadi, nakon deset godina pauze, bilo je prisutno stotinjak sudionika iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne i ostalih okolnih naselja. Većina njih na susret je došla biciklima.

Polazak iz Subotice bio je ujutro ispred župe Uskrsnuća Isusova. Grupu mladih vjernika koji su pošli biciklima predvodio je župnik istoimene župe, vlč. Vinko Cvijin

''Odlazak u prirodu nosi sa sobom određenu neizvjesnost što se tiče vremenskih prilika, ali to je dobro jer nas i to suočava sa životnim izazovima, uči nas prilagoditi se, ali i biti ustrajan u nečemu. Svakako je lijep odaziv, ima dosta mladih, za razliku od prošle godine kada je bilo više djece. Zahvalni smo Središnjem državnom uredu što nam pomaže, svim roditeljima na podršci i povjerenju, policiji koja je ove godine tu s dvije patrole i koja nas je pratila, potom Venera bikeu koja je poslala svoje vozilo s rezervnim biciklima i tehničara, tako da smo opremljeni i pokriveni sa svime'', istaknuo je vlč. Cvijin.

''Kreće se biciklima od župe Uskrsnuća Isusova, ide se Gajevom ulicom do Bajskog puta i preko Mirgeša stiže u Čikeriju, uz pet minuta pauze za osvježenje na tzv. Rauševom salašu. Vožnja traje oko sat i 15 minuta. Sve se završava oko 15-16 sati i onda se vraćamo ponovno biciklima, što znači da izazov traje cijeli dan. Imaš jedan ispunjen dan iza sebe i onda trebaš uključiti volju, izdržljivost, odnosno smoći snage vratiti se i opet nagodinu doći. Zapravo, to je uspjeh u svemu ovome'', nadodao je.

Uz njega, u organizaciju obnovljene Čikerijade uključen je bio i župnik subotičke Župe sv. Jurja, vlč. Tomislav Vojnić Mijatov.

''Evo, razvedrava se i vjerujem da ćemo realizirati sve aktivnosti koje smo zamislili. Ima ih dosta, ali ono što je najvažnije svakako je sv. Misa, odnosno okupljanje i zajedničko slavljenje Boga. Nakon toga tu je vožnja špediterom te brojne sportske, vodene, društvene igre, ručak pa tzv. igre bez granica'', kazao je vlč. Vojnić Mijatov.

Vlč. Vojnić Mijatov jedan je i od inicijatora obnavljanja čikerijanskog zvona.

Susret je počeo euharistijskim slavljem koje je predslavio gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ivan Miklenić, uz koncelebraciju vlč. Vinka Cvijina. Ispovijedao je povjerenik za mlade Subotičke biskupije na hrvatskom govornom području, vlč. Dušan Balažević.

Fra Ivan je u propovijedi, osvrćući se na izreku u Starom zavjetu ''Očevi su jeli kiselo grožđe, a sinovima trnu zubi'', istaknuo kako prorok Ezekija tumači da je svatko odgovoran za svoje pogrješke.

''Odgovornost uvijek nekako hoćemo prebaciti na nekoga drugoga, a prorok govori da svatko odgovora za svoje postupke ili za svoje grijehe, a budući da su tu djeca, povezao sam to s njima. Uvijek pitamo tko je kriv. Ne mogu okriviti ni tatu, ni mamu, ni djeda, ni baku, već gledati ako sam ja kriv, da to priznam. Trebamo znati imati taj osjećaj odgovornosti, krivnje i, na koncu, istine. U Evanđelju je bio događaj gdje Isus blagoslivlja djecu, učenici im brane, a Isus govori: ‘Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje’. Dijete je u ono doba bilo veliki Božji blagoslov, ali nije imalo nekakva prava, za razliku od danas kada često djeca vode glavnu riječ. Isus želi da budemo svjesni odgovornosti, da dopustimo Bogu da se brine za nas i da budemo Njegovi suradnici, da budemo kao prava djeca koja čuju Božju riječ i žive po njoj'', rekao je propovjednik.

Sudionike susreta posjetio je i dao im podršku subotički biskup Franjo Fazekas, koji je tim povodom za njihov tjednik istaknuo kako je svako okupljanje, pogotovo vjersko, dobro za djecu i mlade jer se kroz druženje učvršćuju u vjeri i nose lijepe uspomene s tog susreta.

David Tikvicki iz Subotice, sudionik susreta, kazao je: ''Drugi put sam na Čikerijadi, volim voziti bicikl, a obično me ne puštaju sam da vozim pa je ovo prilika da se dobro izbiciglujem uz društvo i pratnju. Planiram sudjelovati u svim igrama''.

''Drugi put sam tu, došao sam biciklom, ali nisam krenuo od župe, nego sam im se pridružio usput. Najviše mi se sviđa što se družimo, a posebno mi je zanimljivo što dolazimo biciklima. Jako mi je interesantno to s vatrogascima i neke društvene igre'', poručio je sudionik Luka Ivković iz Male Bosne.

Prva Čikerijada održana je 1999. godine na inicijativu vlč. Marinka Stantića. Trajala je u kontinuitetu do 2012. da bi je nakon deset godina stanke, 2022. godine, obnovili vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, rodom iz Tavankuta i vlč. Vinko Cvijin.

Čikerijada je održana pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te tvrtki i pojedinaca.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: