Održan veliki slavljenički koncert ''Rijeka milosti 3'' na Trsatu

Održan veliki slavljenički koncert ''Rijeka milosti 3'' na Trsatu

Humanitarni koncert održan je u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske 19. lipnja.

Autor
Riječka nadbiskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
facebook.com
Objavljeno:
 
20.06.2022 12:33

 

Zahvaljujući zajedničkom trudu brojnih duša koja su posljednjih mjeseci marljivo radile i davale sebe u organizaciju, u gradu na Rječini, u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske, veliki broj vjernika – od najmlađih do onih malo starijih, okupio se kako bi kroz molitvu i pjesmu slavili Boga.

Koncert nisu propustili riječki nadbiskup Ivan Devčić i nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, koji su svojim dolaskom potvrdili vrijednost toga glazbeno-molitvenog, ali i humanitarnog projekta. Organizator događaja bio je Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, kojemu su u organizaciji pomogli brojni volonteri, pokrovitelji i donatori.

Prikupljeni novac od prodaje karata i dobrovoljnih prihoda namijenjen je Prihvatilištu za beskućnike “Ruže sv. Franje”. Cilj koncerta bio je, kako su istaknuli organizatori, prije svega slaviti Boga, ali u taj molitveno slavljenički program uključiti i pomoć potrebitima. Upravo tako se ostvaruju dvije zapovijedi ljubavi na koje nas Gospodin poziva – da ljubimo Boga i da ljubimo brata čovjeka, istaknuo je vlč. Ivan Seletković, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije.

Tema ovogodišnjeg koncerta bila je Crkva, a slavljenički koncert izvrsna prilika da svi, a posebno mladi, na svoj način pridonesu i sudjeluju u sinodalnom hodu Crkve, čija su tri koraka – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, bila vidljiva tijekom organizacije koncerta kao i samog događaja. Geslo Rijeke milosti 3 bio je: “Sol zemlje i svjetlo svijeta”. “Kada želimo biti sol zemlje i svjetlo svijeta znači da želimo biti autentični kršćani, koji ljube Boga i brata čovjeka”, poručio je vlč. Seletković, a veliki broj okupljenih to je i pokazao.

Marijino svetište ugostilo je neka od najpoznatijih imena hrvatske kršćanske glazbe: Amorose bend, Petar Buljan, sestre Palić i Vanessa Mioč. Svi su oni došli s jednim, zajedničkim ciljem – staviti Boga u središte, služiti Gospodinu po darovima koji su im dani i tako, uz pjesmu i u zajedništvu, ohrabriti i zapaliti mnoga srca koja će nastaviti još jače izgarati za Njega.

Realiziracija koncerta ne bi bila moguća bez pomoći svih koji su se na bilo koji način uključili i tome pridonijeli. Vlč. Seletković i s. Mirjam Jerković, zamjenica povjerenika za mlade, pozdravili su i zahvalili izvođačima, te svima koji su svojim vremenom i srcima na bilo koji način pomogli, kao i onima koji su dolaskom podržali događaj te pomogli da rijeka milosti poteče gradom na Rječini.

Zahvalili su i pastirima Riječke nadbiskupije, mons. Devčiću i mons. Uziniću, kao i gvardijanu trsatskoga svetišta fra Krunoslavu Kocijanu, zahvaljujući kojemu se koncert održao u svetištu Majke Milosti od časne Nazaretske kućice. U pozdravnoj i zahvalnoj riječi nisu izostavljeni svećenici, redovnici i redovnice, a na poseban način pozdravili su i jako važne goste koncerta – beskućnike grada Rijeke.

Nisu izostavili spomenuti važan detalj – 24 satno bdjenje pred Presvetim koje su organizirali mladi iz Centra “Bl. Miroslav Bulešić”, za uspješnost i plodnost koncerta, kao i sve molitelje iz cijele Hrvatske koji su ovih dana molili, prikazivali mise, zagovarali za sve okupljene, za beskućnike, za grad Rijeku, a to su činili i na samom koncertu, pred Presvetim koje je cijelo vrijeme bilo izloženo u Auli Ivana Pavla II. Iznad svih, zahvalili su dragomu Bogu, za koga i zbog koga je to molitveno slavlje u zajedništvu organizirano.

Upravo kako bi se ostvario molitveno slavljenički duh, događaj je bio bogat sadržajem – od slavljenja, pjesme, molitava i meditacija, a najdirljiviji trenutak bio je izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta i klanjanje predvođeno studentskim kapelanom fr. Ivanom Dominikom Iličićem, te paljenje svjećica koje su vizualizirale da grad i naša Domovina žele biti, po uzoru na Krista, ‘sol zemlje i svjetlo svijeta’. Prvu baklju je uime svih beskućnika zapalio Dragan, korisnik Prihvatilišta, od koje se svjetlo proširilo na cijeli perivoj Svetišta, pokazujući da se Kristova svjetlost želi širiti preko svake osoba, i da ova okupljena srca žele gorjeti za Gospodina.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: