OFS grada Splita hodočastio sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Splitu na Pojišanu

OFS grada Splita hodočastio sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Splitu na Pojišanu

Mjesno bratstvo OFS-a 'Gospa od Pojišana', Split – Pojišan organiziralo je, pridržavajući se svih epidemioloških propisa koji su na snazi, i ove godine na uočnicu blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, 11. svibnja tradicionalno hodočašće sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
14.05.2021 12:23

 

Sudjelovalo je pet Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: MB OFS-a 'Sv. Frano', Split – Obala; MB OFS-a 'Gospa od zdravlja', Split – Dobri; MB OFS-a 'Gospa od Pojišana', Split – Pojišan; MB OFS-a 'Sveta Obitelj', Split – Sukoišan i MB OFS-a 'Blagovijest', Split –Trstenik.

Sudjelovali su i područni duhovni asistenti svih četiriju obedijencija/jurisdikcija: fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent i predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata; fra Drago Vrhovac, OFMCap, područni duhovni asistent i tajnik Konferencije; fra Damjan Glavaš, područni duhovni asistent i član Konferencije; fra Josip Dolić, TOR, područni duhovni asistent i član Konferencije. Koncelebrirao je i fra Žarko Lučić, OFMCap, gvardijan i župnik franjevačkog samostana i Župe Gospe od Pojišana u Splitu.

Misu je predslavio i propovijedao fra Stipe Nimac. Na početku Mise hodočasnike je pozdravio domaćin, gvardijan i župnik, fra Žarko, naglasivši inicijativu hodočašćenja pet bratstava OFS-a grada Splita sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Poslije navještaja Evanđelja (Iv 16,12-15) trajno zavjetovani članovi OFS-a učinili su 'Obnovu evanđeoskoga života/zavjetovanja'.

Fra Stipe je naslovio propovijed 'Sv. Leopold Bogdan Mandić svjedok Božje ljubavi'. Sv. Leopold Bogdan Mandić (12. lipnja 1866. – 30. srpnja 1942.) kao svećenik bio je traženi djelitelj sakramenta Pomirenja, pa je prozvan 'apostolom ispovjedaonice'. Bio je prema svima blag, susretljiv, odlikovao se strpljivošću i brigom za sve nesretne i ožalošćene. Osobito je svjedočio ljubav Božju prema čovjeku. Bio je čovjek služenja i dijaloga, 'čovjek za drugoga', 'prijatelj ljudi'. Shvatio je da naš utjelovljeni i uskrsnuli Bog nikada ne želi smrt grješnika. Otkrivao je uvijek ono pozitivno u ljudskoj osobi. Prožet je radom, molitvom i žrtvom za jedinstvo kršćana. S pravom ga nazivaju 'apostolom crkvenog jedinstva' i 'apostolom razumijevanja među narodima', jer uporno je isticao prijateljstvo među ljudima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, naobrazbu, društveni položaj i imovno stanje. Često je znao reći da 'nijedan čovjek nije tako od blata da ne bismo u njemu mogli otkriti zrnce zlata'. Ljubav prema Bogu, za sv. Leopolda Bogdana Mandića, mjera je ljubavi prema čovjeku. Shvatio je i prihvatio da ne postoji vrijeme i prostor te kontekst gdje čovjek-kršćanin ne može biti svjedokom Božjih vrijednosti, Božjega milosrđa, praštanja i Božje ljubavi.

Nakon označnica ljudsko-kršćanskog i franjevačkog svjedočenja sv. Leopolda Bogdana Mandića, predočio je identitet, poziv i poslanje svjetovne franjevke i svjetovnih franjevaca. 'Pravilo i život svjetovnih franjevaca jest ovo: opsluživati evanđelje Gospodina našega Isusa Krista slijedeći primjer sv. Franje Asiškog, koji je Krista učinio nadahniteljem i središtem svoga života u odnosu prema Bogu i ljudima' (Pravilo OFS-a, čl. 4.). Karakteristika franjevačke duhovnosti jest – bratstvo. 'Mjesno bratstvo OFS-a osnovna je stanica cijeloga Reda i vidljivi znak Crkve koja je zajednica ljubavi. Ono mora biti povlašteno mjesto gdje će se razvijati osjećaj crkvenosti, njegovati franjevačka zvanja i pokretati apostolski život njezinih članova' (Pravilo OFS-a, čl. 22.). Fra Stipe je naglasio da na tim označnicama i svjedočenju njihova zaštitnika i na smjernicama OFS-a temelje svoj identitet, poziv i poslanje iz pozicije svjetovnog staleža unutar franjevačke obitelji i unutar župne zajednice te unutar konkretnog društva u kojem živimo i radimo. Pozvao je sve okupljene da u svetištu Gospe od Pojišana i u prigodi blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića temeljitije razmatraju i odgovornije sa zahvalnošću posvijeste tri Božja dara koja su bitna sastavnica života svjetovnih franjevki i svjetovnih franjevaca u mjesnim bratstvima OFS-a: dar zavjetovanja, dar mjesnoga bratstva i dar sadašnjeg trenutka. (Usp. Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS-a, Nacionalno vijeće, Nacionalni kongres OFS-a i Frame, tema: 'Produbljivanje i življenje franjevačkog identiteta OFS-a', 2021.).

Ovo tradicionalno hodočašće sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u svibnju, kao i hodočašće 'Od sv. Elizabete do sv. Klare' u prigodi blagdana sv. Klare u kolovozu, potom tribine, okrugli stolovi, 'Dani sv. Elizabete' za njezin blagdan u studenome, karitativna akcija 'Kruh sv. Elizabete' također u studenome, te slavljenje zaštitnika pojedinih mjesnih bratstava, sve su to oblici evangelizacije i samoevangelizacije koji su, prema smjernicama OFS-a, u programima trajne formacije članova OFS-a grada Splita. Trajna formacija ima za cilj pomagati svoj braći da slušaju i razmatraju Božju riječ ‘prelazeći iz evanđelja u život i iz života u evanđelje’; da, prosvjetljeni vjerom i pomognuti dokumentima crkvenoga učiteljstva, razmišljaju o zbivanjima u Crkvi i društvu, te da sukladno tomu zauzimaju dosljedne stavove; da odjelotvore i prodube franjevački poziv izučavajući spise sv. Franje, sv. Klare i franjevačkih autora (Generalne konstitucije OFS-a, čl. 44.), pojasnio je fra Stipe.

Želimo, istaknuo je fra Stipe, da ovi oblici trajne formacije postanu, na razini grada Splita, za svjetovne franjevke i svjetovne franjevce, tradicija s franjevačkom prepoznatljivom duhovnošću.

'Molitvu vjernika' s pet molitvenih zaziva čitale su pet ministri u ime pet bratstva OFS-a grada Splita, svaka ministra, predstavnica pojedinoga mjesnog bratstva OFS-a (Dina Vrcan, Maša Jeličić, Dragica Buljubašić, Anka Kovačić, Mira Maslov).

Na kraju Mise fra Žarko je zahvalio svim sudionicima hodočašća za bogatstvo susreta, a predvoditelj slavlja fra Stipe zahvalio je organizatorima hodočašća Vijeću OFS-a 'Gospa od Pojišana' i svim članovima istoga bratstva na čelu s ministrom Dragicom i duhovnim asistentom, fra Dragom. Fra Stipe je posebno istaknuo, u obliku zahvalnice, učinkoviti dijalog i izvrsnu suradnju s fra Dragom te mu poželio obilje Božjega blagoslova i zdravlja te okrenutost prema naprijed i Istini u i po novoj službi koja mu je dodijeljena: 'Dragi fra Drago, hvala za sve. Nastavi svoj put, uvijek ćeš imati zemlju i ljude koje ćeš moći voljeti'.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno