Oproštaj od dugogodišnjeg župnika Marijana Culjaka

Oproštaj od dugogodišnjeg župnika Marijana Culjaka

Zahvalnim misnim slavljima za 25 godina služenja u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice, vjernici župe Zabok oprostili su se u nedjelju 7. kolovoza od svoga dugogodišnjeg župnika Marijana Culjaka, dosadašnjeg supsidijara imenovanog po dekretu od 29. lipnja 2021. godine.

Autor
Darko Fiket/Laudato/F.P.
Fotograf
Darko Fiket
Objavljeno:
 
08.08.2022 08:59

 

Misna slavlja predslavio je vlč. Culjak uz koncelebraciju župnika Branka Riseka, dekana Krapinskoga dekanata, preč. Vladimira Drnetića, župnika Župe sv. Barbare mučenice u Bedekovčini Željka Horvata i domaćeg sina, don Stjepana Lončara.

Kad si postavimo pitanje što je to na ovome svijetu toliko sigurno da se možemo u to potpuno pouzdati, ne ćemo naći pozitivan odgovor, započeo je homiliju vlč Culjak. Sve je kratkotrajno, vremenito, prolazno, danas imamo jedne planove, sutra stvaramo druge, neke uspijemo ostvariti, a neke ne ćemo nikada jer nismo mi ti koji odlučujemo o životu i smjeru našega života. Sveti Pavao u današnjoj Poslanici poziva na vjeru. Vjera je ta jedina sigurnost koju čovjek ima u sebi, jer kad ne bismo imali vjere i povjerenja da Bog vodi čovjeka i ljudsku povijest, onda bi život bio tegoban, mukotrpan i besmislen, no znamo da nas Bog voli i prati na svim životnim putevima. Također, u Evanđelju o kojem smo slušali danas, Isus nas poziva na vjernost i taj poziv potkrepljuje konkretnim primjerima iz života. Čuli smo, poziva na budnost i što to konkretno znači – biti budan znači neprestano zavirivati u svoju nutrinu, koliko nam znači Bog u životu, moje pouzdanje, snaga i oslonac u trenutcima kada ne ide sve glatko i lako. U tim trenutcima pokazujemo i iskazujemo svoju vjeru koja dovodi do spasenja, prebrođuje sve krize, izgrađuje mostove između ljudi i zbližava jedne s drugima, a sve zajedno s Bogom, te molimo danas da nam Gospodin podari takvu vjeru po moćnom zagovoru Majke Božje Bistričke i svete Jelene Križarice, zaključio je vlč. Culjak.

Nakon što je pročitan Dekret, uime svih župljana, suradnika, župnih vijećnika i crkvenih društava i zborova zahvalu je uputio predsjednik Župnog ekonomskog vijeća, dr. Ivica Balagović. Božja providnost vodi nas tamo gdje trebamo biti, neovisno o tome koliko smo toga svjesni. Tako smo i mi u ljetu 1997. godine dobili novog župnika koji je k nama došao iz svoje prethodne moslavačke župe Tomašica i ovdje se zadržao punih 25 godina. Neizmjerno smo zahvalni dragome Bogu što smo mogli sudjelovati kao vjernici u životu naše župe pod tvojim vodstvom, ističe dr. Balagović. Iz godine u godinu naša je župna zajednica imala sve više i više, sve jače i jače vjerske prinose – misna slavlja, duhovne obnove, klanjanja, pozivanja na osobnu molitvu, ispovijedi, hodočašća, susrete i zajedništvo u duhovnom životu naše zajednice, kako u domovini tako i inozemstvu. Ohrabrivao si nas i ojačavao u vjeri, ali i svim životnim situacijama. S tobom smo proživjeli mnoga lijepa iskustva, a samim time kroz tvoje organizatorske sposobnosti postali smo veoma organizirana župna zajednica, primjerena i snažna, koja to i nadalje želi ostati. Tužni smo što odlaziš, ali znamo da to nije kraj, već novi početak. Mi smo bili obitelj i ostajemo obitelj jer je obitelj temelj društva i vjere. Svojim primjerom pokazao si da si Božji miljenik i da tako živiš svaki dan. Nastavi tim istim žarom i živom vjerom svjedočiti Krista, a mi ćemo ustrajno moliti Boga za još više blagoslova i milosti kako za tebe, za sve nas, našu župnu zajednicu i domovinu Hrvatsku, istaknuo je dr. Balagović.

Uime subraće svećenika Krapinskoga dekanata, preč. Vladimir Drnetić zahvalio je vlč. Culjaku na svemu kroz ovih dvadeset i pet godina. Veliki trenutci započeli su od samog Vašega rođenja, odrastanja, školovanja, pripreme đakonskog ređenja i Mlade mise u Mihovljanu. Kroz Vaše svećeništvo koje je bilo prožeto usponima i padovima, niste ste se predavali, već ste hrabro koračali utabanim putevima našega zvanja i poziva. Budite ponosni i radosni na sve ono što ste učinili u ovoj župnoj zajednici jer ovo nije kraj, već jedan novi korak, još jedna stepenica u vašem svećeničkom životu. Kao svećenici pratit ćemo Vas u svojim molitvama, a sigurno ćemo se viđati i na nekim našim susretima.

Uime župne zajednice te svećenika iz dekanata, vlč. Culjaku uručeni su prigodni darovi.

Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale uputio je vlč. Culjak: ''Mogu reći da 25 godina nije malo, svake godine puno smo radili, kako duhovno tako i materijalno. Budući da i nije bilo prekida rada, zato je i vrijeme brzo prošlo, jer što je lijepo, brzo prođe! Želim zahvaliti svima, baš svima. Sve što sam činio, činio sam u dobroj vjeri, da svima bude dobro. Danas sam ponosan i Bogu zahvalan što mi je dao tako dobre ljude za župljane i prijatelje. Uvijek ću vas nositi u srcu, jer srce mi je veliko i beskonačno, ponosit ću se s vama gdje god došao i bio, i o vama istinu govorio i širio. Hvala svima još jednom, neka vas sve Bog blagoslovi, čuvala vas Bl. Djevica Marija i zaštita sv. Jelene Križarice!''

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: