Stjepan Šterc: 'Kad se shvatilo da se Hrvatska ne može vojno slomiti, sada se lomi na demografiji'

Stjepan Šterc: 'Kad se shvatilo da se Hrvatska ne može vojno slomiti, sada se lomi na demografiji'

Pogledajte o čemu se govorilo u večerašnjoj emisiji 'Izdvojeno'.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
13.09.2021 21:12

 

Hrvatska je među deset najstarijih nacija na svijetu, a omjer radnika i umirovljenika gotovo je izjednačen. U večerašnjem 'Izdvojenom' govorilo se o nezavidnoj demografskoj slici Hrvatske, njezinim uzrocima i posljedicama, o tome zašto Hrvati uopće iseljavaju, treba li i na koji način naše iseljenike privući natrag, što je s priljevom strane radne snage te što će nam otkriti popis stanovništva.

U emisiji je gostovao doc. dr. sc. Stjepan Šterc, predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija, koji je na konstataciju voditelja kako je ove godine u osnovnu školu krenulo 1500 djece manje, a prema procjenama svake godine nestaje od 20 do 25 razreda, Šterc je kazao kako bi to trebalo zabrinuti sve one koji upravljaju zemljom, ali uz to i prirodni pad te negativna vanjska migracijska bilanca.

– Ipak, ozbiljne zabrinutosti nema. Iako sam prije nekoliko dana pročitao izjavu jednog ministra da su oni jako zabrinuti, da je cijela Vlada zabrinuta i svi resori. Moram priznati da me ta zabrinutost sad iznenađuje i ja im poručujem: „Dobro jutro, gospodo!” – kazao je Šterc.

Objasnio je kako se 30 godina najavljivalo ovo što se događa, a ta će problematika utjecati i na ukupni razvoj zemlje, a prema njegovim riječima, najavljuje se puno toga što se treba učiniti, a ne čini se.

– Ja i dalje tvrdim, vezano uz demografsku problematiku, da je nastavak onoga što nije učinjeno u agresiji na Hrvatsku početkom devedesetih godina. Kad se shvatilo da se Hrvatska ne može vojno slomiti, sada se lomi na najosjetljivijem pitanju, a to je demografsko – kazao je dr. Šterc.

U emisiju se telefonski uključio i Filip Katić, direktor agencije za posredovanje u zapošljavanju 'Fortitude Recruitment', koji je, među ostalim, govorio o ukidanju kvota za zapošljavanje stranih radnika.

– Sada više nema nekog konačnog broja u jednoj godini osoba koje se mogu zaposliti, iz stranih zemalja, za jedno zanimanje, već ih se može dovesti neograničen broj. Međutim, da bi se to reguliralo, uveden je tzv. test tržišta rada. Njega treba provesti u suradnji s HZZ-om za svako zanimanje koje nije deficitarno u Hrvatskoj, a ona koja su deficitarna uglavnom su iz domene građevine, prometa, a nešto i ugostiteljstva i sličnih zanimanja. Dakle, tek kada se utvrdi da na domaćem tržištu nema radne snage, tek se tada može dobiti dozvola i pristupiti apliciranju dozvole za boravak i rad – kazao je Katić.

Cijelu emisiju pogledajte na našem portalu i YouTube kanalu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno