Osječka župa s vatrogascima DVD-a Retfala proslavila sv. Florijana

Osječka župa s vatrogascima DVD-a Retfala proslavila sv. Florijana

U osječkoj Župi Uzvišenja Svetoga Križa na Retfali svečanom Euharistijom koju je predslavio župnik Ivica Martić župljani su s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Retfala, u utorak 4. svibnja, proslavili blagdan nebeskog zaštitnika vatrogasaca i zaštitnika vjernika od požara sv. Florijana.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
05.05.2021 08:00

 

Slavlje je otvoreno procesijom vatrogasaca u svečanim odorama koju je predvodio stjegonoša Zvonko Petrov, prenosi IKA.

Prije večernje Mise vatrogasci su molili krunicu i sudjelovali u pobožnosti sv. Antunu koju je predmolio bogoslov Antun Nikolić. Uvodeći u slavlje, vlč. Martić podsjetio na životopis Florijana (250. – 304.), rimskoga časnika u vrijeme progonitelja kršćana, cara Dioklecijana, koji je odbio prinijeti žrtvu poganskim bogovima i 'nije želio progoniti kršćane i zbog kršćanske vjere, slušajući zapovijed srca i ljubavi u Kristu'. Florijan je progonjen i mučenički pogubljen 4. svibnja 304. te je prvi austrijski mučenik i svetac, 'vojnik vatre', čije je štovanje rašireno u Hrvatskoj i Osijeku, gdje na području župe, ispred zgrade DVD-a Retfala, stoji kip sv. Florijana kojemu se vatrogasci kao zaštitniku utječu 131 godinu – od početka djelovanja.

U propovijedi je Martić istaknuo da 'Isus s lakoćom prima Očeve zapovijedi i ostavlja mir, drukčiji mir od ovoga svijeta, očitovan kroz intenzivno zajedništvo s Bogom, i prepoznaju ga samo oni koji ga traže'. 'Zapovijed Kristova ima sigurnost u koju se drugi mogu osloniti. Današnji svijet govori o novoj logici bez Božjih zapovijedi. Potrebna je i važna hrabrost pojedinaca za ohrabrenje drugima i život u zajedništvu s Bogom. Na današnji Dan vatrogasaca pred nama je uzor svetčeve hrabrosti, sv. Florijan, koji je hrabrio mnoge mladiće i djevojke, izložio svoj život za druge i do kraja ostao vjeran Kristu. Molimo njegov zagovor da budemo i mi znak kršćanske hrabrosti i ljubavi! Molimo za hrabrost, da bismo mogli druge ohrabrivati', kazao je propovjednik.

Liturgijsko pjevanje predvodila je Danica Andrašević.

Na kraju Mise vlč. Martić blagoslovio je sabrane slavljenike i čestitao vatrogascima njihov dan uz zahvalnost za srdačnu suradnju DVD-a Retfala sa župnom zajednicom. Naime, vatrogasci sudjeluju u tijelovskoj procesiji retfalačkim ulicama, čuvari su 'Božjeg groba' u crkvi na Veliku subotu, priređuju godišnji koncert za župljane i svojim sudjelovanjem župne događaje i slavlje crkvenog goda čine svečanijima. Vatrogaskinja Ankica Klobučar liturgijska je čitačica, a Adam Cabadaj predmolitelj je večernje krunice u crkvi prije Mise i u župnoj molitvenoj skupini muškaraca 'Čuvari saveza sv. Josipa'. DVD Retfala uz zapovjedništvo Stjepana Jurmana i uz predsjedanje Stjepana Klarića okuplja 145 članova, od kojih 31 člana mladeži i 25 vatrogaskinja. I članovi obitelji vatrogasaca redovito sudjeluju u Misama.

Inače, vatrogastvo ima dugu tradiciju u Osijeku, pa tako i štovanje sv. Florijana koji se slavi na području djelovanja Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice od 1876. godine i na tzv. Florijanovo vatrogasci Misu slave u crkvi i utječu se zaštitniku molitvom. Ove godine pučko slavlje izostalo je zbog pridržavanja epidemioloških mjera.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: