Osnovan Nacionalni ured za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba

Osnovan Nacionalni ured za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba

Hrvatski biskupi osnovali su Nacionalni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba koji ujedinjuje dosadašnji rad Povjerenstva i metropolijskih ureda.

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
16.11.2023 16:25

 

Hrvatski biskupi su na zasjedanju odlučili osnovati Nacionalni ured HBK-a za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba koji će objediniti dosadašnji rad Povjerenstva i metropolijskih ureda. Novonastali ured bit će pod nadzorom Stalnog vijeća HBK-a te se njime želi efikasnije pratiti i informirati o slučajevima zlostavljanja te implementirati nove smjernice i odredbe koje dolaze iz Rima.

Kako je rekao zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, nije riječ o ukidanju zasebnih tijela, već o prilagođavanju i želji ''da se na kvalitetniji i bolji način odgovori potrebama'' centraliziranjem poznatih informacija i snaga stručnjaka iz raznih područja. Uz predviđene dvije zaposlene osobe, Ured će surađivati sa stručnjacima iz cijele Hrvatske koji će biti na pomoći biskupima pri pokretanju procesa te pružiti prikladnu pomoć žrtvama.

No, to ne znači da pojedini biskupi ostaju bez obaveza glede toga pitanja. ''Naprotiv, svaki biskup ima obavezu u svojoj biskupiji, ali ovo je sad jedno tijelo koje će još snažnije doprinijeti, nadamo se, prije svega prevenciji''.

Biskupije i dalje ostaju instance kojima se mogu prijaviti slučajevi zlostavljanja. Odgovoran biskup može tražiti pomoć te povjeriti, odnosno delegirati slučaj Nacionalnom uredu koji će imati odgovarajuće stručnjake. No, čak i ako ne povjeri, mora informirati Ured o pojedinom slučaju. Na taj način Ured postaje ''referentno mjesto za sve događaje koji se zbivaju'' na tome području, objasnio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Postoji mogućnost izravnog prijavljivanja slučaja Nacionalnom uredu – tada se pitanje ne će vratiti biskupiji, međutim mjesni biskup će biti informiran da postoji prijava na području njegove biskupije, objasnio je biskup Gorski.

Nacionalni ured bit će točka komunikacije s državnim tijelima i odgovornim vatikanskim dikasterijem.

hbk 2

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: