Otvoren 62. teološko-pastoralni tjedan

Otvoren 62. teološko-pastoralni tjedan

Program 62. TPT-a bit će zaključen u četvrtak 27. siječnja. Sva predavanja održavat će se u dvorani ''Vijenac'' Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, a moći će se pratiti i putem izravnog prijenosa na YouTube kanalu KBF-a.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
25.01.2022 10:49

 

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla otvoren je 62. teološko-pastoralni tjedan u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Ovogodišnja je tema: ''Preobrazba svećeništva u promjeni epohe'', a održava se u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prenosi IKA. 

Na otvorenju su, među ostalima, sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua; predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić; veliki kancelar KBF-a u Zagrebu, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić; splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić; đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić; šibenski biskup Tomislav Rogić, sisački biskup Vlado Košić i dubrovački biskup Roko Glasnović. Među uzvanicima su bili i rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Damir Boras i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, prof. dr. vlč. Željko Tanjić, dekani katoličkih bogoslovnih fakulteta drugih hrvatskih sveučilišta te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Jurica Gregurić.

Na početku otvorenja zbor Instituta za crkvenu glazbu ''Albe Vidaković'' KBF-a u Zagrebu izveo je himnu Republike Hrvatske. Zatim se sudionicima obratio predsjednik Povjerenstva za organizaciju TPT-a, preč. Jakov Rađa, koji je predstavio temu i najavio program. 

''Ovaj Teološko-pastoralni tjedan želi s jedne strane biti odgovor na teološke poticaje koji nam dolaze od opće Crkve, a s druge strane želi biti poticaj našoj crkvenoj stvarnosti. Teologija i pastoral su poput dvaju krila bez kojih Crkva ne može izvršiti svoje poslanje. Bez teologije pastoral Crkve riskira biti površan, a bez pastorala teologija riskira ostati apstraktna i bez povezanosti sa životom'',  pojasnio je dr. sc. Rađa.

Program otvorenja moderirala je članica Povjerenstva za organizaciju, doc. dr. s. Martina Ana Begić. Na početku je istaknula da svećeništvo nije karijera – to je služenje poput onoga kojim je Bog služio svomu narodu.

Nakon zaziva Duha Svetoga, kardinal Josip Bozanić predmolio je uvodnu molitvu. Potom je skupu uputio prigodnu riječ. Zaželio je da Teološko-pastoralni tjedan s jedne strane pruži potreban doprinos kvasca, soli i svjetla Evanđelja Isusa Krista i žive tradicije Crkve i tako bolje osvijetli dar svećeništva u Crkvi; a s druge strane da nam bude od pomoći da bolje sagledamo onu naslagu povijesti koju je u promjeni epohe potrebno mijenjati.

''Želim da sveukupno razmatramo zadatak koji nam je dan jer smo svi dionici Kristova svećeništva. U pitanju je pozvanost svih članova Crkve. U pitanju je naša obnova vjere u vodstvo Duha Svetoga, u prisutnost Isusa Krista koji poziva u svoju službu. Neka i s ovog skupa odjekne poziv zahvalnosti zaslužnim svećenicima i svim Kristovim vjernicima koji odano vrše službu u svetom Božjem narodu. Neka ovaj skup bude poticaj i ohrabrenje našim mladim vjernicima koji su prepoznali Kristov poziv i žele svoj život posvetiti nasljedujući Isusa, služeći braći i sestrama. Molimo Božje milosrđe i za propuste, pogrješke i sablazni članova Crkve. Neka Duh Sveti osnaži Crkvu koja se želi očistiti i osloboditi od svega što ju priječi u autentičnom navještaju Isusova evanđelja'', potaknuo je kardinal Bozanić.

Doc. dr. Begić nadovezala se na kardinalov govor podsjetivši na njegove riječi izrečene u jednoj homiliji: ''Kad svećenik ljubi i upoznaje povjereni mu narod, on poput sv. Pavla, premda slobodan od sviju, sam sebe svima čini slugom da ih što više stekne. Ne postavlja u središte samoga sebe, vlastite ideje i vizije, nego dobro onih koje je pozvan očinski čuvati.''

Pozdravnu riječ uputio je i mons. Želimir Puljić. Sudionicima je kazao da ih tema TPT-a vodi u dvoranu posljednje večere čuti iznova Isusov govor svojim apostolima, posebice iz Ivanova pera, kada u prisnom razgovoru odgovara na njihova pitanja i probleme, daje im novu zapovijed, obećava asistenciju Duha Svetoga i moli Oca nebeskoga da ih ne uzima iz svijeta nego da ih sačuva od Zloga, naziva ih svojim prijateljima pa ih sokoli i najavljuje im svoju muku i uskrsnuće – kazao je mons. Puljić.

Predsjednik HBK-a podsjetio je da je 2009. godine papa Benedikt XVI., povodom 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneya, proglasio Svećeničku godinu. Na slavlju prigodom zaključenja Godine, Sveti Otac rekao je da svećenici imaju osobitu milost što ih je Gospodin u Kristu izabrao prije postanka svijeta da budu sveti i neporočni pred njim te ih u ljubavi predodredio za posinstvo, za sebe, dobrohotnošću svoje volje (usp. Ef 1,4-6).

''Svećenici u Isusovo ime čine što ni jedno drugo ljudsko biće ne može činiti. Svećeništvo nije obična služba, nego otajstvo i sakrament. Bog se, naime, služi siromašnim čovjekom da bi po njemu bio nazočan među ljudima. Benedikt XVI. nazvao je to Božjom smjelošću koja sebe povjerava ljudskim bićima, pa nas usprkos našoj slabosti smatra sposobnima djelovati u njegovo ime'', zaključio je mons. Puljić.

Preč. Rađa zatim je pročitao brzojav kardinala Bozanića papi Franji prigodom održavanja Teološko-pastoralnog tjedna. Kardinal Bozanić poručio je da se održavanjem TPT-a želi pridonijeti sinodskom hodu u pripremi za narednu Sinodu biskupa. Također je istaknuo da tema svećeništva nije pridržana samo nekima jer su svi vjernici pozvani promišljati o temelju svojega poziva.

Na kraju svečanosti, TPT je otvorio dekan KBF-a u Zagrebu, prof. dr. vlč. Josip Šimunović. 

''Vjerujem da ne trebam posebno isticati da će na razini opće Crkve 2022. godina biti u znaku i svjetlu promišljanja o svećeništvu. Naime, od 17. do 19. veljače 2022. godine zakazan je međunarodni teološki simpozij u Rimu pod naslovom 'Za jednu fundamentalnu teologiju svećeništva', u organizaciji Kongregacije za biskupe, sa sudjelovanjem najboljih teoloških stručnjaka s papinskih i drugih sveučilišta, a sve pod pokroviteljstvom pape Franje'', rekao je.

Program 62. TPT-a bit će zaključen u četvrtak 27. siječnja. Sva predavanja održat će u dvorani ''Vijenac'' Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta (Kaptol 29 A, Zagreb), a moći će se pratiti i putem izravnog prijenosa na YouTube kanalu KBF-a.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: